Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong-un este pregătit de atac! Coreea de Nord a lansat prima rachetă balistică
Lumea la zi

Kim Jong-un este pregătit de atac! Coreea de Nord a lansat prima rachetă balistică

Kim Jong Un sursa foto dailymail.com
Kim Jong Un sursa foto dailymail.com

Potrivit unor surse militare sud-coreene, Coreea de Nord a lansat  ceea ce pare a fi o rachetă balistică în largul coastei sale estice Potrivit armatei sud-coreene, o rachetă cu rază scurtă de acțiune a fost  lansată în apropiere de Taechon, la peste 100 de kilometri la nord de Pyongyang. Aceasta a afirmat că racheta a parcurs aproximativ 965 de kilometri la o înălțime de 60 km.

Acest lucru s-a întâmplat imediat după ce un portavion american a sosit în Coreea de Sud pentru a participa la exerciții comune și înainte de sosirea vicepreședintelui Kamala Harris.

Coreea de Nord amenință tacit cu un atac nuclear

Lansarea, potrivit Seulului, a fost un „act de provocare gravă”. Coreea de Nord nu are voie să testeze rachete nucleare sau balistice, datorită interzicerii date de ONU. „Armata noastră menține o postură de pregătire completă și cooperează îndeaproape cu SUA, consolidând în același timp supravegherea și vigilența”, se arată într-un comunicat.

Paza de coastă a Japoniei a anunțat lansarea și a sfătuit navele să fie „atente”. Yasukazu Hamada, ministrul apărării din Tokyo, a raportat că racheta, care a căzut în apele din largul coastei estice a Coreei de Nord și în afara zonei economice exclusive a Japoniei, a atins o înălțime maximă de aproximativ 80 de kilometri.

Potrivit lui Soo Kim, de la Rand Corporation, „este o metodă a Coreei de Nord de a-și exprima sfidarea față de alianța [n.r. americană]”, a declarat aceasta pentru AFP, potrivit BBC.  USS Ronald Reagan, o navă de război cu propulsie nucleară, a acostat vineri în orașul-port Busan, în sudul țării, pentru a participa la exerciții coordonate în largul coastei de est a Coreei de Sud. Potrivit armatei sud-coreene, antrenamentele sunt efectuate de „dragul păcii și al stabilității în peninsula coreeană”. În zilele următoare, Harris va merge în Coreea de Sud, ca parte a unei călătorii regionale care include și participarea la funeraliile lui Shinzo Abe în Japonia.

În ultimul an, tensiunile din peninsula coreeană au crescut ca urmare a numeroaselor lansări de rachete balistice efectuate de Pyongyang.Yoon Seok-youll, președintele Coreei de Sud, care a preluat mandatul în luna mai, s-a angajat să adopte o linie mai dură împotriva Coreei de Nord și să stabilească relații mai strânse cu SUA.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a exclus posibilitatea unor discuții privind denuclearizarea, după ce țara a promulgat la începutul acestei luni o lege prin care se proclamă stat cu arme nucleare. Pyongyang a efectuat șase teste nucleare între 2006 și 2017, în pofida sancțiunilor internaționale.