Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong-un a dat undă liberă atacurilor nucleare! Coreea de Nord a adoptat legea care poate pune punct erei moderne
Lumea la zi

Kim Jong-un a dat undă liberă atacurilor nucleare! Coreea de Nord a adoptat legea care poate pune punct erei moderne

Kim-Jong-Un sursa foto universul.net
Kim-Jong-Un sursa foto universul.net

Coreea de Nord vrea să își ateste statutul incontestabil de putere nucleară prin adoptarea unei legi care autorizează lansarea unui atac nuclear în scop preventiv.  Dezvăluirea vine într-un moment în care tensiunile dintre cele două Corei sunt tensionate. Phenianul a acuzat Seulul că este vinovat de recenta epidemie de COVID-19 care a făcut ravagii în țară, de asemenea liderii nord-coreeni au a amenințat că vor riposta.

Legea în cauză stipulează că: „Dacă sistemul de comandă şi control al forţei nucleare naţionale este în pericol de a fi atacat de forţe ostile, se lansează o lovitură nucleară automat şi imediat”.  Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord a susținut că prin această măsură „statutul ţării noastre de stat dotat cu armă nucleară a devenit ireversibil”.  În ciuda restricțiilor internaționale, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste în acest an, inclusiv primul testarea unei rachete balistice intercontinentale. Acest tip de test a fost efectuat ultima oară în 2017, potrivit G4Media.ro.

Tensiunile ar putea duce la un conflict nuclear

Sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, care ocupă o poziție inaltă în cadrul Partidului Muncitoresc Coorean, a dat asigurări spunând că Nordul nu va lansa niciodată o ofensivă.  „Dar, dacă Coreea de Sud, din orice motiv optează pentru o astfel de acţiune militară ca lovitură preventivă promovată de (fostul ministru al  apărării Suh Wook), situaţia se va schimba”, a spus Kim Yo Jong, potrivit Digi24.  Mai mult, ea s-a referit direct la animozitățile dintre Coreea de Nord și cea de Sud, spunând că: „În cazul în care Coreea de Sud optează pentru confruntarea militară cu noi, forţa noastră de luptă nucleară va trebui să-şi îndeplinească în mod inevitabil datoria”.

Suh a fost criticat de Kim Yo Jong pentru că a făcut remarci privind un „atac preventiv” cu referire la capacitatea ofensivă a țării sale împotriva Coreei de Nord încă din aprilie. La momentul respectiv, ea a declarat că Coreea de Sud se confruntă cu o „amenințare severă”, dar nu a intrat în detalii.

De cealaltă parte, Suh a susținut că Coreea de Sud are capacitatea de a lovi „cu precizie și promptitudine” situl de lansare a rachetelor și structurile de comandă ale Phenianului de îndată ce există semnale evidente ale unui atac asupra țării sale.

Oficiali din SUA și Coreea de Sud și-au exprimat în mod regulat îngrijorarea că Nordul se pregătește să efectueze al șaptelea test nuclear. Conform unui studiu realizat de Institutul Asan și Rand Corporation, Coreea de Nord ar putea deține peste 240 de arme nucleare până în anul 2027. „Până în 2019 se estimează că statul nord-coreean a achiziţionat între 30 şi 60 de kilograme de plutoniu şi între minimum 175 de kilograme şi maximum 645 de kilograme de uraniu îmbogăţit”, se arată în studiul menționat, relatează Digi24.ro