Infofinanciar > Lumea la zi > Kim îl invită pe Putin în Coreea de Nord
Lumea la zi

Kim îl invită pe Putin în Coreea de Nord

darurile-rusilor-pentru-kim
sursa foto reuters

Kim Jong Un l-a invitat pe șeful Kremlinului, Vladimir Putin, să viziteze Coreea de Nord în timpul unui summit rar, alimentând îngrijorările SUA că o axă Moscova-Pyongyang revigorată ar putea susține armata rusă în Ucraina și să-i ofere lui Kim tehnologie sensibilă pentru rachete.

Putin a acceptat invitația, potrivit agenției de știri nord-coreene de stat KCNA, deși nu a existat o confirmare imediată din partea Kremlinului. De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Putin a călătorit rar în străinătate. Numindu-se reciproc „tovarăși”, Putin și Kim au ciocnit miercuri un toast pentru prietenia lor cu vin rusesc, după ce președintele rus, în vârstă de 70 de ani, i-a arătat lui Kim, în vârstă de 39 de ani, cea mai modernă instalație de lansare spațială a Rusiei și au purtat discuții alături de miniștrii apărării.

„La finalul recepției, Kim Jong Un l-a invitat în mod politicos pe Putin să viziteze RPDC la un moment convenabil”, a declarat KCNA, referindu-se la Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord. „Putin a acceptat invitația cu plăcere și și-a reafirmat voința de a duce invariabil mai departe istoria și tradiția prieteniei dintre Rusia și RPDC”, a precizat KCNA.

Washingtonul a acuzat Coreea de Nord

Pentru Statele Unite și aliați, prietenia înfloritoare dintre Kim și Putin reprezintă o preocupare: Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei, dar nu este clar dacă au fost făcute livrări.

Atât Rusia, cât și Coreea de Nord au negat aceste afirmații, dar au promis să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării, iar în timpul unei vizite în Coreea de Nord în luna iulie, ministrului apărării, Serghei Shoigu, i s-au arătat de către Kim rachete balistice interzise. Kim urmează să viziteze joi fabricile de aviație militară și civilă din orașul rusesc Komsomolsk-on-Amur și să inspecteze flota rusă din Pacific din Vladivostok, a declarat Putin.

În timpul unui prânz somptuos cu găluște rusești „pelmeni” din crab de Kamchatka, supă albă de pește Amur și sturion, Kim a închinat miercuri pentru sănătatea lui Putin, pentru victoria „marii Rusii” și pentru prietenia ruso-coreeană, prezicând o victorie a Moscovei în „lupta sa sacră” cu Occidentul.

Coreea de Nord a fost fondată în septembrie 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice, iar Moscova a susținut-o timp de decenii în timpul Războiului Rece, deși sprijinul a scăzut după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Strânsă prietenie

În ultimii ani, China a fost văzută ca fiind puterea cu cea mai mare influență asupra lui Kim, dar liderii de la Pyongyang au încercat adesea să echilibreze legăturile atât cu Moscova, cât și cu Beijingul.

După ce i-a luat locul lui Boris Elțîn în 1999, Putin a vizitat Pyongyangul în iulie 2000 pentru o întâlnire cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un.

La summitul de miercuri, nu a fost clar cât de departe era Putin pregătit să meargă pentru a îndeplini listele de dorințe nord-coreene în materie de tehnologie.

Pe fondul luptelor crâncene de artilerie din Ucraina, Rusia și-a accelerat producția de obuze, dar o linie de aprovizionare nord-coreeană ar putea fi utilă.

Se crede că Coreea de Nord are un stoc mare de obuze de artilerie și rachete compatibile cu armele din epoca sovietică, precum și un istoric de producție a unor astfel de muniții, scrie Reuters.

Întrebat dacă Rusia ar putea pur și simplu să elimine sancțiunile impuse Coreei de Nord, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia rămâne un membru responsabil al Consiliului de Securitate al ONU.

Dar Peskov a adăugat că Moscova își va dezvolta relațiile cu Coreea de Nord în conformitate cu propriile interese. Televiziunea de stat rusă a declarat că reproșurile Occidentului cu privire la summit au fost o „ipocrizie” tipică și a arătat cu degetul spre livrările militare americane către aliații săi din Asia.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că administrația Biden „nu va ezita” să impună sancțiuni suplimentare Rusiei și Coreei de Nord în cazul în care acestea vor încheia noi tranzacții cu arme.