Infofinanciar > Lumea la zi > Kievul, apărat cu câini
Lumea la zi

Kievul, apărat cu câini

Gabriela sursa foto Stirile Pro Tv
Sursa foto: Stirile Pro TV

Rottweilerul Gabriella se află în serviciu la unul din punctele de control de la Kiev. Asigură protecția capitalei de invadatorii ruși. Ea are „o specialitate autorizată: caută arme și muniție”, a scris Garda Națională într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Rottweilerul are un miros extrem de fin și poate detecta explozibil și arme.

“La unul dintre punctele de control ne-am întâlnit cu Andrei și cu tovarășa lui de arme, Gabriella. Câinele este încrezător și jucăuș, încât aduce zâmbete pe fețele militarilor”, a scris Garda Națională a Ucrainei în postare.

În timpul serviciului, câinele devine o profesionistă. Ea detectează arme, muniție sau explozibil. La găsirea acestora, „mârâie amenințător”.

Expertă în căutări

„Este profesionistă atestată, are o specialitate autorizată: căutare arme și muniție. Nu a fost antrenată pentru agresiune”, a explicat dresorul Gabriellei. “Un câine este uneori capabil să găsească ceea ce un întreg grup de polițiști experimentați nu identifică”, a continuat acesta.

Ea este singurul câine de serviciu din rasa Rottweiler din unitatea lor.

Animalele au fost prezente în timpul luptelor încă din cel de-al Doilea Război Mondial.

Un urs ca un soldat

Ursul Wojtek a fost aliatul soldaților polonezi în confruntări. Armata Anders a fost înființată în anul 1942 în momentul în care a părăsit Uniunea Sovietică. Ea a fost eliberată dintr-un gulag siberian și a călătorit în Iran. În acel moment, mii de civili polonezi au fost deportați în Rusia în urma invaziei sovietice din estul Poloniei.

 Pe 8 aprilie 1942, soldații polonezi au întâlnit un băiat într-o gară din Hamadan, Iran. Acesta avea un pui de urs brun siberian, pe care l-a luat după ce ursoaica a fost împușcată de vânători. Unul dintre refugiați s-a atașat de animal și și-a convins locotenentul să-l cumpere. Ursul a fost achiziționat pentru câteva monede, un cuțit elvețian, o conservă cu carne de vită și o ciocolată, conform War History.

Puiul de urs a petrecut următoarele luni într-o tabără de refugiați polonezi lângă Teheran. Animalul a fost donat Companiei a II-a de Transport din Polonia și a fost botezat Wojtek. Acesta era tratat ca un orice alt soldat. Deseori, el era răsplătit cu bere. Ursul a învățat și salutul soldaților. A fost numit mascota neoficială a tuturor unităților militare staționate în apropiere.

Eroul de la bătălia de la Monte Cassino

Conform reglementărilor britanice, accesul animalelor pe navele de transport era interzisă, însă Corpul din care făcea parte și ursul, l-au înrolat pe acesta asemeni unui soldat pentru a putea fi transportat. Ca soldat înrolat, i s-a dat propria carte de plată, număr de serie și i s-a permis să locuiască cu celelalte trupe în corturi sau într-o ladă specială.

Wojtek a participat la Bătălia de la Monte Cassino, din 1944, unde muta lăzile de muniție, misiune pentru care a fost promovat la gradul de caporal.

 Sunt mulți care cred că această poveste este o ficțiune, dar un soldat britanic și-a amintit că a văzut un urs care ajuta trupele și muta lăzile de muniție.