Infofinanciar > Lumea la zi > Khaibar, racheta iraniană cu o rază de acțiune de 2.000 de km este operativă!
Lumea la zi

Khaibar, racheta iraniană cu o rază de acțiune de 2.000 de km este operativă!

Khaibar-buster-missile, https://journalsofindia.com/
Foto: https://journalsofindia.com/

O nouă rachetă balistică numită Khaibar, cu o rază de acțiune de 2.000 de km, dezvăluită de Iran, a fost testată cu succes, relatează presa de stat de la Teheran.

Marile puteri occidentale sunt îngrijorate de programul balistic iranian, în condițiile în care programul nuclear iranian progresează, potrivit inspectorilor Agenției ONU pentru Energie Nucleară.

Amenințarea

Statele Unite și Franța au acuzat  Iranul că a încălcat o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU prin care a fost aprobat Acordul nuclear din 2015. Iranul a efectuat un test cu rachetă cu rază lungă de acțiune, despre care Parisul a spus că este îngrijorător, având în vedere ”escaladarea neîntreruptă a programului nuclear al Teheranului”.

Iranul a testat cu succes o rachetă cu o rază potențială de 2.000 de km – a confirmat presa de la Teheran.

Dezvoltarea de rachete balistice de către Iran reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității regionale și internaționale, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Se apropie un termen

Purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Anne-Claire Legendre, a spus că aceste activități sunt cu atât mai îngrijorătoare în contextul escaladării continue a programului nuclear iranian.

Israelul a atras atenția de mult timp asupra amenințării pe care o reprezintă programul balistic al Teheranului. Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU cere Iranului să nu desfășoare nicio activitate legată de rachetele balistice capabile să transporte arme nucleare, dar limbajul este ambiguu, lăsând loc de interpretări.

Oficialii occidentali spun că, deși lansările sunt împotriva Rezoluției 2231, ele nu reprezintă o încălcare a acordului nuclear de bază dintre Iran cu Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și Statele Unite.

Puterile occidentale sunt deosebit de îngrijorate deoarece restricțiile Consiliului de Securitate al ONU privind rachetele și tehnologiile conexe sunt valabile până în octombrie 2023, după care Iranul este liber să-și continue activitatea balistică.

Teheran Nuke

Referirea lui Legendre la escaladarea programului nuclear al Iranului vine cu doar 10 zile înaintea reuniunii Consiliului guvernatorilor din 35 de țări ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care se vor întruni la Viena.

Activitățile Iranului prezintă riscuri grave și nu au nicio justificare civilă credibilă, a spus Legendre. Înaintea ședinței Consiliului de Administrație din martie, Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Iranul au declarat că au convenit să facă progrese, inclusiv o anchetă a Agenției ONU privind particulele de uraniu găsite în trei locuri nedeclarate din Iran.

S-a convenit, de asemenea, reinstalarea tuturor echipamentelor suplimentare de monitorizare, cum ar fi camerele de supraveghere, în temeiul Acordului nuclear din 2015.

Teheranul neagă că urmărește să se înarmeze nuclear: ”Ne așteptăm ca Iranul să-și respecte obligațiile internaționale și să realizeze progrese concrete înainte de reuniunea Consiliului guvernatorilor” – a declarat Legendre.