Infofinanciar > Lumea la zi > Care este noul plan al Iranului? Ce va urma după testarea cu succes a unei rachete balistice
Lumea la zi

Care este noul plan al Iranului? Ce va urma după testarea cu succes a unei rachete balistice

Rachete balistice Iran Sursa foto GdS
Sursa foto GdS

Iranul a testat cu succes joi o rachetă balistică cu o rază potențială de acțiune de 2.000 km, a transmis presa de stat. Acest anunț vine la doar două zile după ce șeful forțelor armate israeliene a evocat perspectiva unor „acțiuni” împotriva Teheranului din cauza programului său nuclear.

Iranul, care are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, afirmă că armele sale sunt capabile să ajungă la bazele Israelului și Statelor Unite din regiune. În ciuda opoziției SUA și a Europei, Republica Islamică a declarat că își va dezvolta în continuare programul de rachete „defensive”.

Iran are grijă atât de prieteni, cât și de dușmani

„Mesajul nostru pentru dușmanii Iranului este că vom apăra țara și realizările sale. Mesajul nostru pentru prietenii noștri este că dorim să ajutăm la stabilitatea regională”, a declarat ministrul iranian al apărării, Mohammadreza Ashtiani. Televiziunea de stat a difuzat câteva secunde de imagini cu ceea ce a spus că a fost lansarea unei versiuni îmbunătățite a rachetei balistice iraniene Khoramshahr 4, cu o rază de acțiune de 2.000 km și capabilă să transporte un focos de 1.500 kg.

Agenția de știri de stat IRNA a declarat că racheta cu combustibil lichid a fost denumită „Kheibar”, ce este o referire la un castel evreiesc cucerit de războinicii musulmani în primele zile ale Islamului, potrivit reuters.com.

„Caracteristicile remarcabile ale rachetei Kheibar, construită la nivel național, includ pregătirea rapidă și timpul de lansare, ceea ce o face o armă tactică pe lângă cea strategică”, a precizat agenția. Israelul, pe care Republica Islamică nu îl recunoaște, vede Iranul ca pe o amenințare existențială. Iranul spune că rachetele sale balistice reprezintă o importantă forță de descurajare și de represalii împotriva Statelor Unite, Israelului și a altor potențiali adversari regionali. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că armata nu comentează astfel de chestiuni.

Va avea loc un nou atac?

Marți, cel mai înalt general israelian a evocat o posibilă acțiune militară împotriva Iranului, în condițiile în care eforturile celor șase puteri mondiale de a relansa acordul nuclear încheiat de Teheran în 2015 au intrat în impas din septembrie anul trecut, pe fondul temerilor tot mai mari ale Occidentului cu privire la accelerarea progreselor nucleare ale Teheranului.

Acordul, la care Washingtonul a renunțat în 2018, a impus restricții asupra activităților nucleare ale Iranului, care au prelungit timpul de care Teheranul ar avea nevoie pentru a produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară, dacă ar alege să facă acest lucru. Iranul neagă că urmărește să obțină arme nucleare.

Ucraina doboară dronele iraniene

Ucraina afirmă că a doborât 36 de drone de fabricație iraniană în timpul atacurilor rusești din timpul nopții. Acestea au vizat partea infrastructurii și a facilităților militare. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că a fost o „noapte neliniștitoare”, dar a lăudat activitatea apărării aeriene.

„Continuând să terorizeze Ucraina, inamicul a folosit 36 de Shahed [drone]. Niciuna dintre ele nu și-a atins ținta. Mulțumim forțelor noastre de apărare aeriană pentru rezultatul de 100%”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram. Din octombrie anul trecut, Moscova, care și-a lansat invazia la scară largă în februarie anul trecut, a trimis în mod regulat valuri de drone pentru a ataca ținte din Ucraina. Deși sunt lente, dronele sunt mai ieftine și mai ușor de consumat decât rachetele avansate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.