Info

Jurnalistul Dan Andronic, despre discuțiile oficialilor români de pe 19 ianuarie: „Toate trei sunt mutări importante, coordonate“

România Schengen, Sursă foto: Știri de Cluj
Sursă foto: Știri de Cluj

Pe 19 ianuarie au avut loc mai multe discuții extrem de importante pentru strategia de viitor a aderării României la spațiul Schengen. De la Conversația lui Klaus Iohannis cu omologul său austriac Alexander Van der Ballen, la discuția ministrului de afaceri externe, Bogdan Aurescu, cu ministrul Austriei, Alexander Schallenberg.

Jurnalistul Dan Andronic a realizat un editorial pentru Evenimentul Zilei, analizând evenimentele notabile ale zilei de joi și cum pot afecta acestea, în mod pozitiv sau negativ, obiectivul României de aderare la Schengen.

“Toate trei sunt mutări importante, coordonate, care arată deschiderea României la dialog, dar mai ales care sperăm să conteze ca pași concreți pe care îi facem ca țară pentru obiectivul ratat anul trecut”, scrie Dan Andronic.

Evenimentele zilei de 19 ianuarie

În primul rând, este important de notat că inițiativa convorbirii dintre cei doi președinți, ai României și Austriei, a fost din partea Vienei, conform Cotroceniului. Andronic punctează dovada inițiativei austriece, care a rezultat în retrimiterea pe post al ambasadorului român, Emil Huzureanu, înapoi la Viena.

“Aici merită precizat că mutarea este o lovitură și pentru cancelarul austriac, Karl Nehammer, și ministrul de interne, Gerhard Karner, în condițiile în care ambasadorul este acreditat, de fapt, pe lângă președintele austriac, potrivit cutumelor diplomatice și acesta s-a opus ferm deciziei guvernului privind aderarea României și Bulgariei la Schengen. Deci este aliatul nostru. Si e firesc ca el să ne sune, pentru că reprezintă statul, Austria, care ne-a creat problema – adică a votat contra, după ce s-a sucit brusc cu doar 2 saptamâni înainte de JAI.”, scrie Andronic.

Singura cale prin care am putea ajunge la un numitor comun cu partea austriacă ar fi continuarea acestor discuții, “pe toate canalele disponibile, ceea ce diplomația română pare să bifeze chiar din primele zile ale anului, dar nu e suficient. Vor conta în egală măsură de acum înainte mutările de răspuns ale Austriei în fața acestei “ofensive diplomatice“ românești, dar și ca România să mențină ritmul acțiunilor diplomatice. Dacă problema creată de Austria a fost una politică, este un act de responsabilitate acum să dea un răspuns României strict legat de Schengen. Deci am pus Austria în defensivă.”

Discuția dintre Aurescu și omologul său austriac

A treia mișcare, spune Andronic, o reprezintă discuția dintre Bogdan Aurescu și omologul său austriac, Alexander Schallenberg, din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. “Este important de menționat că s-a convenit realizarea unui plan de lucru pe tema Schengen. Mai notez și că ministrul austriac a propus ca ministerele de interne dintre cele două state să continue să se ocupe pe fond, iar ministerele de externe să faciliteze dialogul. În paralel, diplomația română face un tur de forță de reconfirmare a sprijinului statelor membre pentru aderarea României la Schengen, în cel mai scurt timp posibil. E important ca temă sa rămână caldă, sprijinul să fie mereu reconfirmat, dar e util si din alt punct de vedere – să-i pui si pe alții să-i preseze pe austrieci”, scrie jurnalistul.

“Rămâne de văzut, în timp, dacă aceste măsuri au fost utile pentru a depăși blocajul nefondat al guvernului austriac.”, încheie Dan Andronic, pentru Evenimentul Zilei.