Info

Jurnaliștii români, umiliți din nou de Karl Nehammer! Presa din România nu a avut voie să-i pună întrebări cancelarului austriac

Karl Nehammer, cancelarul Austriei Sursa foto Ziarul Profit
Sursa foto Ziarul Profit

Când cancelarul austriac Karl Nehammer a vizitat Bulgaria, un corespondent TVR a afirmat că presei românești i s-a interzis să pună întrebări oficialilor. Un tratament similar a fost aplicat jurnaliștilor români aflați la Viena în decembrie.

Luni, ministrul de interne și cancelarul Austriei au efectuat o vizită în Bulgaria. Karl Nehammer a făcut un tur cu elicopterul la granița Bulgariei cu Turcia, împreună cu președintele bulgar Rumen Radev și cu ministrul de interne de la Sofia, Ivan Demerdsciev, unde a fost construit un gard pentru a opri imigrația ilegală. Oficialii au mers apoi la Direcția Regională a Poliției de Frontieră din Elhovo, care găzduiește Centrul Regional de Coordonare, o componentă a Sistemului Integrat de Supraveghere Schengen de la frontiera dintre Bulgaria și Turcia.

Jurnaliștii români, umiliți din nou de Nehammer

La Elhovo, jurnaliști din Bulgaria, Austria și România au vrut să afle mai multe despre vizita lui Nehammer, iar acesta a răspuns la câteva întrebări, dar niciuneia adresată de jurnaliștii veniți special de la București, potrivit unei postări pe Facebook a jurnalistului TVR Lucian Pîrvoiu.

„Scandalos! Discriminare pe bază de naționalitate în UE! Cancelarul austriac Karl Nehammer tocmai a aterizat pe helidromul directoratului poliției de frontieră Elhovo, de lângă granița cu Turcia. E însoțit de ministrul de interne Karner, cunoscut pentru rasismul, xenofobia și disprețul față de români. Sfidarea României și a românilor continuă. Aparatul de presă al președinției bulgare interzice jurnaliștilor români să pună întrebări, fie ele și în germană sau bulgară, pe motiv că e o vizită bilaterală și „când va veni cancelarul în România, atunci o spuneți lune întrebări”, ne-a spus doamna de la președinție. O atitudine cel puțin neprietenoasă, care nu face decât să întărească cele mai sumbre bănuieli”, a scris Pîrvoiu pe contul său de Facebook.

Acesta a continuat, scriind că „Oare cu ce am greșit ca să fim batjocoriți până și de prietenii bulgari? De ce suntem discriminați față de bulgari și austrieci pe baza naționalității? De ce nu putem pune întrebări fie și în bulgară sau germană, dacă acesta e protocolul vizitei bilaterale?”, continuă jurnalistul TVR.

Austria nu vrea România în Schengen

La începutul lunii decembrie, Nehammer a adoptat, de asemenea, o poziție sfidătoare. Mai multe grupuri media au trimis reporteri la conferința de presă a lui Nehammer de la Viena din 7 decembrie, în timpul căreia cancelarul austriac a indicat că aderarea României ar trebui amânată.

„Faptul că Schengen nu funcționează corect în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara spațiului Schengen”, a spus președintele Radev, de față cu Nehammer.

În replică, cancelarul austriac, a răspuns că „primul lucru pe care trebuie să-l facem este să consolidăm protecția frontierelor. Trebuie să avem un rezultat real, ceea ce înseamnă reducerea migranților în interiorul spațiului Schengen. Avem nevoie de un semnal clar la nivel european că țările care protejează frontiera externă a UE nu se confruntă singure cu această problemă. Aceasta este o problemă juridică care trebuie rezolvată la nivel european”, a explicat el.