Lumea la zi

S-a dus în „inspecție”! Karl Nehammer s-a deplasat în Bulgaria pentru a monitoriza granița cu Turcia

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și președintele Bulgariei, Rumen Radev
Sursă foto: Antena 3 CNN

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, s-a deplasat luni în Bulgaria pentru a inspecta granița turco-bulgară de 240 de kilometri. Aici, spune liderul austriac, Uniunea Europeană ar trebui să ridice o barieră fizică care să oprească migrația ilegală din zonă. În cadrul vizitei oficiale, Nehammer ar urma să poate discuții cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, și ministrul bulgar de interne Ivan Demergiev.

În această deplasare. Nehammer este însoțit de ministrul său de interne, Gerhard Karner.

„Vizita mea de astăzi din Bulgaria este dedicată luptei comune împotriva imigrației ilegale. Austria este alături de Bulgaria în această privință. Trebuie să apăsăm pedala frânei pentru azil peste tot în Europa. Protejarea graniței externe trebuie să fie principala prioritate a Comisiei Europene”, a scris Nehammer pe pagina sa de Twitter.

Nu și-au schimbat părerea

Înainte de această vizită, Karl Nehammer a amintit, din nou, că nu și-a schimbat poziția și, implicit, votul negativ față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental”, a spus cancelarul Austriei sâmbătă, conform unui comunicat citat de APA.

În vizita efectuată în Bulgaria, Karl Nehammer și ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, au subliniat faptul că această țară este lăsată să apere singură graniţa sa externă a UE de aproximativ 240 km cu Turcia, scrie Digi24.

De asemenea, cei doi oficiali au adus în discuție mai multe imagini video postate pe reţelele sociale, care arată cât de uşor pot fi depășite barierele actuale de la graniţa bulgaro-turcă.

Politica internă și Schengen, două lucruri separate

Vizita oficială a lui Karl Nehammer în Bulgaria are loc înainte de a fi organizate alegeri în land-ul Austria Inferioară, despre care mai mulți analiști politici au spus că s-ar putea afla în spatele veto-ului impus de guvernul de la Viena împotriva României și Bulgariei.

Însă, până acum, Nehammer și Karner au spus în repetate rânduri că decizia Austriei de a respinge aderarea României și Bulgariei la Schengen nu are de-a face cu performanțele partidului lor, OVP.

„Nu este o problemă de partid, este o problemă de securitate”, a susținut cancelarul austriac în cadrul unui interviu în presa austriacă.

A doua întâlnire din 2023

Vizita oficială a lui Karl Nehammer de luni, 23 ianuarie, în Bulgaria este al doilea contact „față-în-față” pe care cancelarul Austriei l-a avut cu oficialii de la Sofia în acest an.

De altfel, chiar în prima zi a anului 2023, președintele Bulgariei, Rumen Radev, s-a deplasat în Viena (capitala Austriei) pentru a participa alături de Nehammer la concertul tradițional de Anul Nou.

„Îi sunt recunoscător cancelarului federal austriac, Karl Nehammer, pentru că şi-a împărtăşit poziţia şi şi-a exprimat dorinţa de a aprofunda parteneriatul dintre Bulgaria şi Austria, precum şi pentru invitaţia de a participa la concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena în Sala de Aur a Musikverein”, a susținut atunci Ramen Radev.

„Concertul de Anul Nou este un moment culminant în Austria și inspiră milioane de oameni din întreaga lume. Sunt foarte încântat că președintele bulgar Rumen Radev a acceptat invitația mea la Concertul de Anul Nou de la Viena”, a transmis la acea vreme Nehammer.