Infofinanciar > Lumea la zi > Joe Biden încearcă. Soluția pentru Israel și Palestina este încă posibilă cu Netanyahu la putere
Lumea la zi

Joe Biden încearcă. Soluția pentru Israel și Palestina este încă posibilă cu Netanyahu la putere

Joe Biden trece printr-un impas
Sursa foto Arhiva companiei

Președintele Joe Biden a declarat că, în opinia sa, o soluție cu două state între israelieni și palestinieni ar putea fi încă posibilă chiar și cu actualul guvern israelian la putere. Cei doi lideri au vorbit și vineri la telefon

„Nu, nu este”, a spus Biden, când a fost întrebat dacă crede că un astfel de rezultat este imposibil cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în funcție.
Comentariile lui Biden au fost făcute la o zi după ce Netanyahu a respins ideea unui stat palestinian independent odată ce luptele din Fâșia Gaza se vor încheia. Acesta a afirmat că Israelul are nevoie de „control de securitate asupra întregului teritoriu”. Acest lucru intră în coliziune „cu ideea de suveranitate”.

Joe Biden încă mai crede în Netanyahu

Democrații și-au exprimat oroarea față de aceste comentarii. Dar Biden a spus că el crede că Netanyahu nu se opune tuturor soluțiilor cu două state.
Comentariile lui Biden au venit după ce a vorbit cu Netanyahu la telefon pentru prima dată în aproape o lună despre război. Președintele a dat din cap atunci când a fost întrebat dacă respingerea lui Netanyahu privind crearea unei națiuni palestiniene independente a fost abordată în timpul convorbirii.

Casa Albă a susținut că momentul convorbirii a fost o coincidență.

„Președintele crede în continuare în promisiunea și posibilitatea unei soluții cu două state. El recunoaște că va fi nevoie de multă muncă grea. Va fi nevoie de mult leadership acolo în regiune, în special, de ambele părți ale problemei. Statele Unite sunt ferm angajate să vadă în cele din urmă acest rezultat. Evident, discutăm în mod activ cu ei despre Gaza post-conflict. De asemenea, despre cum trebuie să arate guvernarea acolo. Discutăm despre importanța unui stat palestinian independent pentru securitatea pe termen lung, nu doar pentru poporul palestinian, ci și pentru poporul israelian”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Administrația Biden a insistat cu tărie pentru o soluție cu două state în regiune. Totuși, recentele remarci ale lui Netanyahu pun la îndoială viabilitatea acestei viziuni. Acest lucru i-a pus pe cei doi lideri pe un curs de coliziune în ceea ce privește amploarea războiului Israelului și viitorul Gaza. S-au complicat și mai mult eforturile lui Biden de a gestiona această criză delicată de politică externă.

Ajutor american pentru Israel?

Parlamentarii democrați, în frunte cu Chris Van Hollen, promovează un amendament la suplimentul de securitate națională de mai multe miliarde al președintelui. Amendamentul are în prezent 18 co-sponsori. Acesta urmărește se asigure că țările care primesc ajutor militar american. Printre acestea se află și Israelul. Statele trebuie să folosească armele în conformitate cu legislația americană, cu dreptul umanitar internațional și cu legile conflictelor armate.

În noiembrie, Biden a declarat că condiționarea ajutorului ar fi un „gând demn de luat în seamă”. Administrația a exclus discret acest lucru la câteva zile după comentariile președintelui.

„Vom continua această abordare. Constă, evident, în a ne asigura că Israelul are capacitățile de care are nevoie și asta continuă, dar și în a-i îndemna, de asemenea, la fiecare pas, să fie mai precis, mai bine direcționat, mai deliberat în ceea ce privește daunele provocate civililor, în a îndemna la creșterea asistenței umanitare și, desigur, în a încerca să obținem alte legi umanitare pentru a putea face o înțelegere privind ostaticii”, a declarat Kirby. El a susținut că, la îndemnul SUA, Israelul a trecut la operațiuni de intensitate mai mică și a crescut fluxul de asistență umanitară.

Kirby a mai spus că Biden și Netanyahu au discutat despre eforturile în curs de desfășurare pentru a asigura eliberarea ostaticilor rămași deținuți de Hamas. De asemenea, cei doi lideri au vorbit și despre operațiunile de creștere a asistenței umanitare în Gaza. Totuși, se menține în același timp presiunea militară asupra Hamas și a liderilor săi în mod semnificativ, scrie Politico.