Lumea la zi

Jens Stoltenberg a dat replica rușilor în legătură cu organizarea referendumurilor! „Nu au nicio legitimitate și sunt o escaladare a războiului”

Jens Stoltenberg - sursa foto - zgd.md
sursa foto - zgd.md

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a reacționat în mediul online la anunțul rușilor conform căruia vor urma să fie organizate referendumuri pentru alipirea Donbasului separatist la Rusia.

Secretarul general a postat pe pagina personală de Twitter un mesaj conform căruia „aceste referendumuri escaladează războiul din Ucraina.” Stoltenberg a calificat referendumurile anunțate de ruși drept „contrafăcute” și a spus că acțiunile regimului de la Moscova trebuie condamnate de comunitatea internațională, ele fiind „o încălcare flagrantă a legii internaționale”.

„Referendumurile contrafăcute nu au nicio legitimitate și nu modifică natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o nouă escaladare a războiului lui Putin”, a susținut acesta, potrivit Digi24.

Regiunile controlate de Rusia din estul și sudul Ucrainei au anunțat marți, 20 septembrie, că intenționează să înceapă să voteze săptămâna aceasta pentru a deveni părți integrante ale Rusiei. Eforturile concertate și tot mai rapide susținute de Kremlin de a înghiți patru regiuni ar putea pregăti terenul pentru ca Moscova să escaladeze războiul în urma succeselor ucrainene pe câmpul de luptă.

Programarea referendumurilor

Programarea referendumurilor începând de vineri în regiunile Luhansk, Kherson și în regiunile Zaporizhzhia și Donețk, parțial controlate de Rusia, a venit după ce un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că voturile sunt necesare și în condițiile în care Moscova pierde teren în invazia începută în urmă cu aproape șapte luni, crescând presiunea asupra Kremlinului pentru un răspuns dur. Fostul președinte Dmitri Medvedev, adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, prezidat de dl Putin, a declarat că referendumurile care reunește regiunile în Rusia ar face ca frontierele redesenate să fie „ireversibile” și ar permite Moscovei să folosească „orice mijloace” pentru a le apăra.

Voturile, în teritoriile pe care Rusia le controlează deja, sunt aproape sigur că vor fi în favoarea Moscovei, dar este puțin probabil să fie recunoscute de guvernele occidentale care sprijină Ucraina cu sprijin militar și de altă natură, ceea ce a ajutat forțele sale să ia avânt pe câmpurile de luptă din est și sud.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, le-a denunțat ca fiind un simulacru și a scris pe Twitter că „Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze indiferent ce are de spus Rusia”.