Infofinanciar > Lumea la zi > Japonezii construiesc „Orașul Apocalipsei”. Cum vor trăi oamenii în cazul unui dezastru natural
Lumea la zi

Japonezii construiesc „Orașul Apocalipsei”. Cum vor trăi oamenii în cazul unui dezastru natural

Dogen City, sursa foto N-ARK
sursa foto N-ARK

Tehnologia și invențiile devin din ce în ce mai avansate. Experții se pregătesc pentru eventuale dezastre naturale sau alte evenimente necontrolabile la nivel global. Lumea este în continuă schimbare, iar venirea unei posibile apocalipse este tot mai discutată printre cei care ascultă zvonurile conspiraționiste. Astfel, au fost puse bazele unui noi proiect ce ar oferi oamenilor un loc protejat.

Este vorba de „Orașul Apocalipsei”, o construcție care pare mai mult un cadru de film decât realitate. Astfel, proiectul ambițios are în vedere oferirea unui spațiu sigur pentru oameni, ce poate rezista în fața dezastrelor naturale și poate găzdui în jur de 40.000 de oameni.

Orașul viitorului

În Japonia se proiectează un oraș plutitor autonom numit Dogen City: un fel de „Arcă” capabilă să găzduiască 40.000 de persoane. Dogen, oraș plutitor cu 40.000 de locuitori se spune că poate „rezistă la o apocalipsă”. Inventatorii vizionari de la Rising Sun lucrează la această construcție, care pare desprinsă dintr-un film SF. Se numește Dogen City și nu este un nou zgârie-nori sau un parc tehnologic. Este un întreg habitat, un oraș plutitor proiectat să găzduiască până la 40.000 de persoane și să devină un fel de „Arcă a lui Noe” a viitorului.

Compania care se află în spatele acestui proiect, N-Ark, afirmă fără ezitare că acest oraș plutitor ar putea rezista chiar și la o apocalipsă. Orașul Dogen, care va măsura 4 kilometri în circumferință, va avea o organizare internă astfel încât să permită locuitorilor să ajungă în orice punct din zonă în decurs de o oră. Dar ce anume ar conține acest oraș plutitor? Ei bine, gândiți-vă la un amestec între un sat și o metropolă futuristă: Dogen City va avea de toate, de la terenuri de sport până la structuri de locuințe.

Dogen City este o mega-structură capabilă să navigheze spre o altă locație dacă este necesar. Designul orașului se bazează pe o structură circulară concepută pentru a rezista la condiții meteorologice extreme. Orașul plutitor va fi alcătuit din trei tipuri de structuri. Un inel locuibil care creează un golf și protejează orașul de tsunami. Inelul este stratificat, cu alimente și infrastructură situate sub zonele locuibile. În interiorul inelului, arhitectura plutitoare permite reconfigurarea spațiului în funcție de funcțiile urbane.

Când va fi gata orașul plutitor

Acesta este situat sub nivelul mării, fiind un centru de date de înaltă tehnologie răcit de ocean. Centrul găzduiește sistemul de operare al orașului, precum și o mare parte din serviciile medicale. Un oraș al sănătății, o bancă de ADN, un centru de cercetare medicală, facilități chirurgicale și de testare, toate subacvatice. Acest lucru va menține costurile energetice scăzute, permițând utilizarea eficientă a spațiului. Completează imaginea o serie întreagă de structuri flexibile care se vor putea mișca liber în golful intern în funcție de nevoile populației.

Conform planului de dezvoltare a N-Ark, se așteaptă ca orașul să fie finalizat până în 2030. Până atunci, dezvoltatorii intenționează să construiască șase elemente esențiale (servicii medicale, alimentare, locuințe, informații, servicii electrice) care vor fi extinse treptat. Există încă multe necunoscute cu privire la modul în care un astfel de oraș plutitor ar putea fi construit și întreținut în timp. Cu toate acestea, proiecte precum Dogen City reprezintă încercări importante de a reflecta asupra modului în care societățile s-ar putea adapta la schimbările climatice în curs și la provocările conexe, printre care se numără în primul rând creșterea nivelului mării, conform futuroprossimo .