Infofinanciar > Lumea la zi > Euractiv: Ucraina a pierdut mai puțin de 15.000 de soldați de la începutul războiului! Raportul serviciilor de informații ale țărilor UE
Lumea la zi

Euractiv: Ucraina a pierdut mai puțin de 15.000 de soldați de la începutul războiului! Raportul serviciilor de informații ale țărilor UE

soldat în tranșee; sursă foto: G4media.ro
sursă foto: G4media.ro

Forțele armate ucrainene, care se pregătesc să recucerească orașul Bakhmut din estul țării în această primăvară, au pierdut în total mai puțin de 15.000 de soldați de când a început invazia rusă în februarie anul trecut, potrivit unor extrase dintr-o notă internă a UE consultată de publicația Euractiv.

De la începutul războiului Rusiei în Ucraina, foarte puține cifre legate de pierderile de personal și de echipamente de partea ucraineană au fost făcute publice, Kievul și aliații săi occidentali fiind reticenți în a dezvălui orice informație critică pentru Rusia.

UE s-a ferit să anunțe numărul victimelor

În noiembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost criticată pentru că a publicat și apoi a dezpublicat o înregistrare video care conținea ceea ce părea atunci a fi o estimare foarte ridicată a 100.000 de militari ucraineni uciși, ceea ce a provocat o reacție din partea Kievului.

Cam în aceeași perioadă, la nouă luni de la începerea războiului, președintele șefului Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a estimat că atât Ucraina, cât și Rusia pierduseră aproximativ 100.000 de oameni fiecare înainte de începerea iernii.

Pierderile rusești sunt mai mari decât cele ucrainene

În ceea ce pare a fi una dintre primele estimări semi-oficiale care a ajuns în Occident, un document intern aflat în mâinile serviciului diplomatic al UE, văzut de EURACTIV, a estimat pierderile forțelor armate ucrainene la 13.000 de persoane ucise în timpul luptei, la care se adaugă alte 35.000 de răniți în luptă.

De asemenea, documentul a menționat că, potrivit estimărilor SUA, Kievul a pierdut 17.500 de personal ucis în luptă și un total de 124.000 până la 131.000 de persoane cu dizabilități, fie din cauza rănilor, a morții sau dispariției, fie din alte motive. Cu toate acestea, documentul, pe baza comunicării ucrainene către statele membre, a rapoartelor mass-media și a scurgerilor de informații, a apreciat că pierderile ucrainene sunt mai mici decât estimările SUA.

Cifrele din documentul consultat de EURACTIV arată „că volumul pierderilor este global foarte mare de ambele părți”, a declarat pentru EURACTIV Romain Mielcarek, un jurnalist specializat în strategii de influență în conflicte. Memorandumul intern văzut de EURACTIV spune că oficialii ucraineni estimează că 185.000 de ruși au fost uciși pe parcursul războiului și 555.000 au fost răniți.

Rusia ar fi pierdu peste 220.000 de oameni

Acesta a comparat aceste cifre cu datele scurse de la serviciile de informații americane, raportate de New York Times, care sugerează că forțele armate ruse au suferit între 189.500 și 223.000 de pierderi, inclusiv 43.000 de morți în luptă, începând cu 24 februarie anul trecut.

Cifrele americane coincid cu estimările serviciilor de informații britanice, potrivit cărora aproximativ 200.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la invazie.

„Acest lucru arată că, cel mai probabil, rușii răniți nu vor reuși să plece din linia frontului, în timp ce protocoalele de evacuare, salvare și gestionare a victimelor par să fie mult mai eficiente de partea ucraineană”, a declarat Mielcarek.

„Cercetările arată că, dacă soldații au încredere că partea lor îi va salva, ei sunt mai înclinați să ia inițiative și să își asume riscuri, ceea ce face ca aceste cifre să fie interesante, din punct de vedere strategic”.

Această capacitate a ucrainenilor de a-și salva răniții este, de asemenea, o dovadă a pregătirii pe care o primesc de la puterile militare occidentale, a spus Mielcarek.

Forțele armate ale Kievului beneficiază în prezent de diferite tipuri de pregătire organizate de aliații săi. Uniunea Europeană a lansat în toamna anului trecut misiunea sa militară, EUMAM, care vizează antrenarea a cel puțin 30.000 de soldați.

Marea Britanie și Statele Unite oferă, de asemenea, cursuri militare pe diferite echipamente.

Numărul de victime, imposibil de confirmat oficial

Diplomați și oficiali militari occidentali au declarat pentru EURACTIV că, deși estimările privind pierderile sunt citate frecvent în rapoartele serviciilor de informații și ale presei occidentale, este aproape imposibil ca numărul victimelor de ambele părți să fie confirmat oficial.

„Ambele părți se abțin să dea cifre, pentru a evita ca cealaltă parte să le folosească ca instrument de propagandă”, a declarat Mielcarek pentru EURACTIV.

În special de partea ucraineană, „este vorba de o strategie de comunicare: trebuie să țină cont de impactul asupra trupelor lor, asupra populațiilor lor, asupra părții opuse, asupra moralului aliaților lor [în furnizarea de sprijin militar]”, a mai spus Mielcarek.

Generalul Claudio Graziano, fostul președinte al comitetului militar al UE, a declarat joi (11 mai) pentru EURACTIV, în marja Summitului european pentru apărare și securitate, că pierderile complete ale Rusiei „vor fi cunoscute probabil doar după încheierea războiului”.

„În orice caz, va fi unul dintre cele mai sângeroase războaie de pe teritoriul european”.

Rusia încă mobilizează și antrenează trupe proaspete pe care să le trimită pe câmpul de luptă, în timp ce producția de muniție occidentală și planurile de livrare ale UE pentru Ucraina nu vor intra în vigoare mai devreme de un an de acum încolo, a avertizat el.

Strategii militare diferite

Kremlinul a ordonat o mobilizare de război în septembrie anul trecut, chemând aproximativ 300.000 de oameni din Rusia pentru a lupta în Ucraina. Potrivit serviciilor de informații britanice, 97% din armata rusă se află în prezent în Ucraina, a aflat EURACTIV.

Dar, deși aceasta a fost menită să ofere întăriri pe câmpul de luptă, oficialii occidentali au declarat că mișcarea nu a făcut decât să trimită personal slab pregătit pe câmpul de luptă ca carne de tun, ceea ce a făcut ca Rusia să sufere pierderi grele.

„Unul dintre cele mai importante aspecte este în organizarea armatei Federației Ruse, care este în mare parte moștenită de la modelul sovietic, este că se bazează pe doi piloni principali pentru a obține avantajul: volumele mari de oameni trimiși pe front și utilizarea masivă a artileriei”, a declarat Mielcarek.

Deși o astfel de strategie „implică volume consecvente de pierderi umane”, ea a fost aproape întotdeauna acceptată de opinia publică, a spus el, excluzând momentul în care Uniunea Sovietică a fost împinsă să se retragă din Afganistan în 1989, după ce a suferit pierderi grele și o reacție din partea propriei populații.

Cu toate acestea, Mielcarek a subliniat strategiile de comunicare diferite ale celor două părți.

„Chiar dacă ucrainenii refuză să dezvăluie cifre, ei își arată morții, au invitat jurnaliștii să acopere ceremoniile, să facă fotografii, să intervieveze supraviețuitorii”.

Pentru Ucraina, prioritară este furnizarea de echipament militar, precum și sancțiunile asupra economiei rusești.

Kievul a cerut în mod regulat aliaților săi să furnizeze echipamente militare moderne, precum tancuri și avioane de luptă, precum și rachete cu rază lungă de acțiune.

Din partea UE, un accent puternic a fost pus, de asemenea, pe aprovizionarea Kievului cu muniție.

Comisia Europeană a propus în această săptămână un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a continua să vizeze complexul său militar-industrial și pentru a pedepsi orice eludare a sancțiunilor de către alte țări, precum Iran sau China, care furnizează Moscovei tehnologiile de care are nevoie pentru a continua războiul.

„Rusia a pierdut deja, dar pentru ca Ucraina să câștige, va fi nevoie de timp”, a declarat generalul Graziano.