Infofinanciar > Lumea la zi > ANALIZĂ! De ce invadează Rusia spațiul aerian al Ucrainei cu baloane?
Lumea la zi

ANALIZĂ! De ce invadează Rusia spațiul aerian al Ucrainei cu baloane?

Balon doborât de pe cerul Ucrainei
Sursă foto: Hepta

Mai mulți experți militari atrag atenția că Rusia lansează baloane deasupra Ucrainei pentru a le folosi drept „ține false”. Astfel, scopul acestora este de a epuiza resursele apărării anti-aeriene a ucrainienilor, de a spiona mișcările de trupe și echipament și pentru a-i obosi pe soldați.

„Ei folosesc (n.r. – baloanele) ca ținte false, vor ca apărarea aeriană să lucreze împotriva lor. (n.r. – Rușii) au nevoie să epuizeze apărarea noastră aeriană atât în ceea ce privește muniția, cât și pentru a ne distrage atenția”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat.

Federația Rusă a trimis în ultimele zile mai multe baloane în spațiul aerian al Ucrainei, care au declanșat în repetate rânduri sirenele de raid aerian din marile orașe ucrainiene, a mai adăugat acesta pentru cei de la CNN.

Inițial, autoritățile au susținut că „o țintă aeriană inamică a fost detectată pe cerul orașului Kiev”. Însă, la scurt timp, oficialii ucraineni au precizat că a fost vorba de șase baloane rusești, care au invadat miercuri spațiul aerian al Kievului.

„Acestea erau baloane care se mișcă odată cu vântul”; „Apărarea aeriană a fost în acțiune împotriva tuturor țintelor aeriene. Cele mai multe dintre obiecte au fost interceptate”, au menționat autoritățile ucrainene, transmițând că aceste baloane ar fi putut transporta dispozitive de recunoaștere.

Iuri Ihnat a dezvăluit însă că Rusia a folosit baloane ca ținte false și duminică și marți, într-o campanie care pare atent planificată. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Comandamentului a susținut că aceste baloane rusești „au zburat chiar și în alte țări”, printre care și Republica Moldova (care, marți, și-a închis temporar spațiul aerian).

Fenomenul „baloanelor”

Chestiunea „baloanelor” s-a regăsit și în Statele Unite, care în ultima săptămână a interceptat și doborât mai multe astfel de dispozitive, despre care se zice că ar proveni din China.

Însă, armata SUA a mai distrus, cu ajutorul avioanelor sale de vânătoare, alte trei obiecte neidentificate.

Luând în considerare că situația s-a repetat de mai multe ori în ultima perioadă (atât în Ucraina, cât și în SUA), experții cred în existența unei campanii planificate din partea Moscovei.

„Inamicul urmează vechile tactici. Nu este un dispozitiv de sondare, nu este un aerostat, ci doar un balon care transportă o bucată de oțel. Nimeni nu ar folosi mijloace puternice împotriva unui simplu balon”; „Scopul lansării baloanelor a fost de a detecta și epuiza apărarea noastră aeriană.”, a spus Ihnat.

Experții militari spun că opinia șefului Comandamentului ucrainean are un sâmbure de adevăr. Potrivit mai multor informații apărute în spațiul public, baloanele lansate de ruși pe teritoriul Ucrainei au reflectoare radar, care sunt utilizate ca mijloc de creștere a vizibilității.

Reflectoarele atașate baloanelor au ca scop „păcălirea” rachetelor ghidate de radar care sunt lansate împotriva lor. Acestea pot reflecta direct undele radio spre sursa de emisie.

Teoriile experților

Cercetător senior la Institute of Peace and Conflict Studies (IPCS), Abhijit Iyer-Mitra, a adus în discuție o altă tactică posibilă folosită de ruși, care s-ar concentra asupra inducerii în eroare a radarelor ucrainenilor.

„Este o metodă foarte veche. Suprafețele plane reflectă cel mai mult undele radar, astfel încât inamicul trimite în aer obiecte de formă ciudată, majoritatea cu laturi perpendiculare în sus. Acestea vor declanșa fiecare radar din țara gazdă. Este o tehnică normală de păcălire, folosită de zeci de ani. Este o tehnologie foarte veche”, a spus cercetătorul.

Însă, ziarul The EurAsian Times, care l-a citat pe Iyer-Mitra, a scris că Rusia a apelat în mai multe rânduri în timpul războiului din Ucraina la aceste baloane cu reflectoare radar de colț .

De pildă, în august 2022, Moscova ar fi plasat mai multe reflectoare radar piramidale în apă, la vest de podul Antonivski și în apropierea podului feroviar din apropiere, pentru a-i deruta pe ucraineni.

Un alt analist militar care s-a pronunțat pe acest subiect este Vijainder K. Thakur, veteran al Forțelor Aeriene Indiene.

„Aviatorii ruși zboară în patrulă de dominație aeriană peste frontul de luptă 24 de ore. Ei sunt invariabil înarmați cu Kh-31P ARM (Kh-31 este o rachetă rusească aer-sol transportată de avioane precum MiG-29 sau Su-27). Se pare că baloanele rusești sunt dotate cu reflectoare de colț pentru a crea o semnătură radar semnificativă. Fără reflectoare de colț, balonul nu ar avea semnătură radar.”, a declarat acesta.

„Oricine va observa vizual balonul rus ar putea raporta acest lucru autorităților. Forțele aeriene ucrainene ar trebui să-și pornească radarul de apărare aeriană pentru a identifica în mod pozitiv obiectul zburător ca fiind un balon. Radarul ar fi probabil captat imediat de un avion devânătoare rusesc care patrulează deasupra. Pilotul ar lansa apoi un Kh-31P împotriva sursei de radiații. Deci, probabil că Rusia momește radarele ucrainene cu baloane echipate cu reflectoare de colț.”, a mai adăugat el.

Însă, experții atrag atenția că utilizarea mai multor baloane ar putea genera o catastrofă pentru Ucraina, deoarece acestea vor suprasolicita sistemele de apărare aeriană, până când vor rămâne fără muniție. Astfel, ar lăsa loc liber unui atac cu drone.

În plus, proiectilele folosite pentru doborârea baloanelor sunt foarte scumpe, astfel că prețurile plătite de ucraineni cresc.