Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Povestea de viață a românului care-l tratează și consiliază pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu
Esential

EXCLUSIV! Povestea de viață a românului care-l tratează și consiliază pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu

EVZPLAY
FOTO:EVZPLAY

EVZ Play vine în întâmpinarea urmăritorilor cu un interviu de excepție. Invitatul celui mai recent podcast  este un renumit medic pediatru al Israelului, român la origini, pe numele său Herman Bercovici. Zicala potrivit căreia meseria este brățară de aur este cel mai bine exemplificată de doctorul Bercovici care, de altfel, este și un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Până la controversele și acuzațiile de corupție care au planat asupra politicianului din Israel, dialogul începe cu o lecție de viață care ne reamintește încă odată nenorocirile pe care le-a făcut umanitatea sau mai bine zis lipsa ei: „Eu sunt medic, sunt unicul copil al mamei. Mama a trecut Auschwitz-ul și Birkenau cu toată familia, tata era în lagărele de muncă din Ucraina și acolo a murit.

Mengele a făcut selecția și din toată familia, ea a rămas în viață. S-a terminat selecția, a fost la Birkenau și după, a fost trimisă la fabrici de muncă grele cu toți cei care au rămas în viață. Mama zicea: ”au murit fără de sfârșit, de foamete, de boli”. Pentru ei era sărbătoare când aveau o coajă de cartofi. Spunea întotdeauna că dacă va avea un copil, să fie medic”.

 O poveste de succes

În momentul de față Bercovici este unul dintre cei mai renumiți pediatrii din Israel, prin mâinile sale au trecut pacienți de renume precum copiii și chiar tatăl actualului premier israelian, Netanyahu.

Însă, drumul spre succes n-a fost deloc ușor  „ Nu știu dacă am făcut bine sau nu, n-a fost ușor să ne părăsim părinții. Am ajuns în ’75. Am venit cu doi copii mici, unul de 10 luni și unul de 3 ani, dar eram optimiști. Mama a venit după un an de zile, a deschis frigiderul și era gol, a început să plângă. A pus un cârnat adus din România, am mâncat ce era ieftin, margarina, pâine, pește și asta mâncam. Ce aveam mai bun, banane le dădeam la copii”.

Până să ajungă un apropiat al premierului Netanyahu, Bercovici a trebuit să-i consulte unul din copii. Acest lucru se întâmpla în anul 1994 atunci când pediatrul român a fost contactat de ”Beni” pentru a-l pune pe picioare pe unul dintre fii lui.

O prietenie trainică

„În 92-94, într-o dimineață primesc telefon și îmi zice sunt Netanyahu. Avea un băiat mai mare, de trei ani, și i s-a născut un alt băiat. El a căutat cel mai bun medic pediatru din Ierusalim. El a zis că l-a căutat pe cel mai bun. Avea un copil mic care a plâns noaptea, s-a vindecat și de atunci suntem împreună, de 28 de ani. Nu eu l-am căutat. Mi-a zis după 3 zile să știi domnule doctor că n-am văzut doctor ca tine”.

Doctorul Zvika Bercovici a avut prilejul de a-l cunoaște și trata chiar și pe seniorul Netanyahu despre care a avut numai cuvinte de laudă. ”Tatăl lui Bibi a murit la 102 doi ani, un om mare, istoric, care a scris despre Inchizitie, unul dintre cei mai mari profesori. A avut probleme că era un om de dreapta, de aia au plecat în Statele Unite. Noi am fost prieteni foarte buni cu tatăl lui Netanyahu. A avut casa lui în Israel, eu am fost medicul. I-am salvat viața cel puțin de două ori în ultimii ani de viață. Îmi aprecia și inteligența și tot, si-mi zicea ce bucuros este că Bibi are un prieten ca mine”.

Grație meseriei și inteligenței Bercovici ajunge consilierul neoficial al lui Netanyahu, cei doi discută, în spatele cortinelor și probleme politice. Ne spune românul din Târgu Lăpuș, că premierul israelian chiar ține cont de părerea medicului „ Mă consideră un fel de consilier neoficial Multe discuții avem, eu sunt un om din spatele culiselor. Vorbesc cu el mult, că mă întreabă și eu spun. Văd că multe lucruri pe care i le-am spus le-a făcut”.