Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul le cere palestinienilor să evacueze zona. Dar unde se pot duce
Lumea la zi

Israelul le cere palestinienilor să evacueze zona. Dar unde se pot duce

Bilanțul deceselor depășește 30.000 de morți
sursă foto: arhiva companiei

Armata israeliană a ordonat evacuarea palestinienilor din sudul Fâșiei Gaza. În timp ce continuă bombardamentele în zonă. Vineri a fost încălcat armistițiul de o săptămână. Însă palestinienii și grupurile de apărare a drepturilor pun la îndoială decizia israeliană de a intensifica bombardamentele în sudul enclavei asediate. Care a fost declarată zonă sigură de când a început războiul. În urmă cu aproximativ două luni.

Astfel, palestinienii din Gaza nu au practic unde să se ducă.

Câți oameni au fost strămutați din nord în sud?

Mai mult de un milion de palestinieni au fost strămutați din nordul Fâșiei Gaza. Acest lucru a început pe 13 octombrie. Armata israeliană a ordonat evacuarea populației în sud cu un preaviz de 24 de ore. Peste 15.500 de palestinieni au fost uciși, iar nordul Gazei a fost devastat de atunci. În urma unor săptămâni de bombardamente.

Aproximativ 958.000 de palestinieni strămutați au fost înregistrați în 99 de adăposturi UNRWA din centrul și sudul Gaza. Potrivit agenției umanitare a Națiunilor Unite (OCHA). 70 dintre aceste centre se află în orașele Rafah și Khan Younis din sud.

Alte 191.000 de persoane au fost estimate a se afla în adăposturi colective informale. 124 de școli publice, spitale, săli de nunți, birouri și centre comunitare. Restul au fost găzduite de familii, a adăugat OCHA.

OCHA a raportat că adăposturile Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) sunt acum supraaglomerate și au condiții sanitare precare. Acest lucru a dus la apariția unor focare de infecții și boli precum hepatita A.

Ce se întâmplă în orașul Khan Younis?

Israelul a declarat orașul Khan Younis „o zonă de luptă periculoasă” după încheierea armistițiului. Apoi a bombardat cel de-al doilea oraș ca mărime din enclava asediată. Unde locuiesc 430.000 de persoane.

Duminică, armata israeliană a desemnat aproximativ 20% din Khan Younis pentru evacuare imediată. Zona marcată găzduiește 21 de adăposturi și 50.000 de persoane strămutate intern. Majoritatea din nordul Gazei, potrivit OCHA.

Israelul a ordonat evacuarea în condițiile în care și-a extins bombardamentele. Au fost uciși peste 800 de palestinieni din Gaza în ultimele trei zile. Locuitorii spun că li s-a spus să se mute la Rafah. Care, de asemenea, nu a fost cruțat.

Khan Younis era un spațiu sigur desemnat înainte de încheierea armistițiului. 215.000 de palestinieni strămutați se adăposteau în 34 de adăposturi UNRWA din oraș. Zeci de mii de palestinieni strămutați s-au adăpostit în alte locuri puse la dispoziție de autoritățile locale.

Harta de evacuare a Israelului

Armata israeliană a publicat vineri o hartă online a Fâșiei Gaza. Pe hartă, enclava este împărțită în peste 600 de blocuri numerotate. Aceasta le-a cerut civililor din Gaza să identifice blocul care corespunde zonei lor de reședință și să evacueze atunci când li se ordonă.

Sâmbătă, Israelul a folosit pentru prima dată sistemul de grilă pentru a ordona evacuarea. Purtătorul de cuvânt al armatei, Avichay Adraee, a postat avertismente online. Unde i-a îndemnat pe palestinieni să evacueze din aproximativ 20 de zone din Gaza. Cu trei săgeți pe hartă, toate îndreptate spre sud, care indică unde ar trebui să meargă oamenii.

Cu toate acestea, pliantele distribuite prin care se ordonă evacuarea nu sunt în concordanță cu avertismentele online. Ceea ce a creat confuzie în rândul locuitorilor.

În plus, mai mulți locuitori din Gaza nu au nicio modalitate sigură de a accesa harta. Aceștia au acces limitat la electricitate sau la internet. Pentru că blocada asupra benzii de 365 km pătrați a dus la prăbușirea infrastructurii de telecomunicații.

Există zone sigure în Gaza?

„Nu există zone sigure”, a declarat duminică Osama Hamdan, un oficial Hamas cu sediul în Liban.

Luni, armata israeliană a declarat pe X că definește „zone sigure” pentru civili pentru a minimiza rănirile suferite de aceștia. Cu toate acestea, jurnaliștii Al Jazeera și oamenii de la fața locului spun că este dificil să se țină cont de aceste ordine în timp real. Când nu mai există niciun loc sigur în enclavă.

Nici măcar adăposturile nu sunt sigure. La 23 noiembrie, UNRWA a raportat că cel puțin 191 de palestinieni strămutați în adăposturi au fost uciși și 798 au fost răniți.

O analiză a cifrelor privind victimele arată că aproape 80% dintre persoanele ucise în atacurile israeliene sunt civili. Unii palestinieni fug pentru a patra oară de la izbucnirea violențelor din 7 octombrie.

Rafik al-Rekeb, care a fost strămutat din Bani Suheila în Khan Younis, a declarat pentru Al Jazeera: „O zonă sigură ar trebui să fie dotată cu toate necesitățile”, cum ar fi corturi.

„Nu există nicio zonă sigură în Gaza. Ar trebui să dorm cu copiii mei în ploaie în această zonă sigură desemnată?”, a spus al-Rekeb.

ONU a numit Gaza „o zonă a morții” și „un cimitir pentru copii”, cerând o pauză în lupte. Aceasta a întâmpinat dificultăți în a aduce ajutoare din cauza asediului total al Israelului asupra enclavei. Cu toate acestea, furnizarea de ajutoare a crescut în timpul armistițiului de o săptămână.

„Oamenii din Gaza privesc în abisul umanitar”, a declarat pentru Al Jazeera fostul purtător de cuvânt al UNRWA, Chris Gunness.