Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul va reveni la masa negocierilor pentru încetarea focului cu Hamas! Ce spune Netanyahu
Lumea la zi

Israelul va reveni la masa negocierilor pentru încetarea focului cu Hamas! Ce spune Netanyahu

benjamin NEtanyahu, premierul israelian (Sursă foto: Middle East Eye)
sursa foto arhiva companiei

Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că Israelul va reveni la masa negocierilor pentru încetarea focului cu Hamas.

Anunțul de vineri marchează încă o încercare de a ajunge la un acord pentru a întrerupe războiul devastator pe care Israelul îl poartă în Gaza împotriva Hamas în schimbul eliberării ostaticilor israelieni. Eforturile Statelor Unite, Qatarului și Egiptului de a negocia o încetare a focului par să fie în impas, în timp ce războiul se află în cea de-a șasea lună.

Netanyahu a calificat aceste condiții drept iluzorii

Hamas a sugerat anterior o eliberare treptată a tuturor ostaticilor rămași în schimbul încheierii războiului și al retragerii complete a Israelului din Gaza, al deschiderii granițelor pentru ajutor și reconstrucție și al eliberării a sute de prizonieri palestinieni, inclusiv a militanților de rang înalt care execută pedepse pe viață.
Netanyahu a calificat aceste condiții drept iluzorii și spune că, după orice eliberare a ostaticilor, Israelul va continua să lupte până când Hamas va fi distrus.
Se crede că Hamas deține aproximativ 100 de ostatici, precum și rămășițele a aproximativ 30 de persoane ucise în atacul din 7 octombrie al grupului sau care au murit în captivitate. Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în Israel în timpul atacului surpriză, care a declanșat conflictul actual.

ONU a raportat că 100% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza

Războiul Israelului în Gaza a ucis peste 32.000 de persoane și a rănit 74.000, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu. În bilanțul său, ministerul nu face distincție între civili și combatanți, dar spune că femeile și copiii reprezintă două treimi dintre morți.
ONU a raportat că 100% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se află la un nivel grav de insecuritate alimentară. Potrivit ONU și grupurilor internaționale de ajutorare, livrările de ajutoare au fost îngreunate de restricțiile militare israeliene, de ostilitățile în curs de desfășurare și de încălcarea ordinii publice, scrie AP.
În prezent:
– Medicii care vizitează un spital din Gaza sunt uimiți de victimele războiului asupra copiilor palestinieni.
– Se reiau discuțiile privind aducerea unor oficiali israelieni în SUA pentru a discuta despre operațiunea din Gaza, potrivit Casei Albe.
– Loviturile israeliene în Liban ucid 16 persoane, rachetele militante ucid un israelian, în timp ce violențele transfrontaliere cresc.
– Statele Unite sancționează site-ul media online Gaza Now și pe fondatorul acestuia pentru presupusa susținere a Hamas.
– Israelienii care au fugit din orașele din apropierea graniței cu Gaza trebuie să se gândească dacă să se întoarcă sau nu.