Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul a ordonat mai multe evacuări în Gaza. Dar palestinienii nu au unde să meargă
Lumea la zi

Israelul a ordonat mai multe evacuări în Gaza. Dar palestinienii nu au unde să meargă

UNRWA Refugiati palestinieni Sursa foto The Nation
sursă foto: arhiva companiei

Aproximativ două milioane de persoane sunt blocate în sudul și centrul Gazei. Unde se desfășoară în prezent ofensiva terestră a Israelului. Luni, avioanele de război israeliene au bombardat puternic o zonă din jurul orașului Khan Younis, în sudul Gazei. În timp ce armata a ordonat evacuări în masă din oraș în fața unei ofensive terestre tot mai ample.

Palestinienii sunt împinși într-o porțiune din ce în ce mai mică a teritoriului asediat. Ceea ce ridică întrebări cu privire la ce se va întâmpla cu ei. Asaltul extins a reprezentat o alegere importantă pentru sute de mii de palestinieni. Fie să rămână în calea forțelor israeliene, fie să fugă în limitele sudului Gazei. Fără nicio garanție de siguranță.

Ce a promis Israelul

Israelul a promis să elimine Hamas. Al cărui atac din Gaza din 7 octombrie asupra Israelului a ucis aproximativ 1 200 de persoane. Majoritatea civili.

Războiul a ucis deja mii de palestinieni și a strămutat peste trei sferturi din populația de 2,3 milioane de persoane a teritoriului. Oficialii palestinieni din domeniul sănătății spun că bombardamentele au ucis câteva sute de civili de la încheierea unui armistițiu de o săptămână.

Aflat deja sub o presiune din ce în ce mai mare din partea principalului său aliat, Statele Unite, Israelul pare să se grăbească să dea o lovitură puternică împotriva Hamas. Dacă acest lucru este posibil, având în vedere rădăcinile adânci ale grupului în societatea palestiniană.

Atacurile aeriene și ofensiva terestră din nordul Gazei au redus mari porțiuni din orașul Gaza și din zonele învecinate. Sute de mii de locuitori au fugit spre sud în timpul atacului.

De la prăbușirea armistițiului, armata a ordonat populației să părăsească o zonă de aproximativ 62 de kilometri pătrați în Khan Younis și în apropiere. Conform hărților de evacuare publicate de armata israeliană. Acest lucru reduce și mai mult cu peste un sfert spațiul disponibil pentru palestinieni.

Luptele din centrul Gazei

Bombardamentele constante asupra orașului Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza, au luminat luni seara cerul deasupra orașului. Iar un flux de ambulanțe care transportau răniți, printre care mai multe femei și copii, se îndreptau spre spitalul principal.

În ultimele zile, loviturile israeliene au fost „la o scară feroce”, a declarat Mohammed Aghaalkurdi, un lucrător umanitar al grupului Medical Aid for Palestinians din Khan Younis. „Abia dacă a fost livrat vreun fel de ajutor oamenilor și nici nu mai există alimente în magazine”.

Lucrătorul a mai transmis că cartierele și adăposturile se goleau pe măsură ce oamenii fugeau. Pliantele aruncate de armata israeliană îi avertizează pe oameni să meargă spre sud, spre granița cu Egiptul. Cu toate acestea, ei nu pot părăsi Gaza. Pentru că atât Israelul, cât și Egiptul au refuzat să accepte refugiați.

Zona pentru care Israelul a ordonat evacuarea acoperă aproximativ o cincime din Khan Younis. Înainte de război, în acea zonă locuiau aproximativ 117.000 de persoane. Iar acum găzduiește, de asemenea, peste 50.000 de persoane strămutate din nord. Care locuiesc în 21 de adăposturi, potrivit ONU.

Bilanț în creștere

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că bilanțul morților din teritoriu, începând cu 7 octombrie, a depășit 15.890 de persoane. 70% dintre acestea fiind femei și copii și peste 42.000 de răniți.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf al-Qidra, a declarat că sute de persoane au fost ucise sau rănite de la încheierea armistițiului. Multe dintre ele fiind încă blocate sub dărâmături.

Armata israeliană a precizat că avioanele au lovit aproximativ 200 de ținte Hamas în cursul nopții, iar trupele terestre au operat „în paralel”. Fără a da mai multe detalii, informează Euronews