Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul ia măsuri de urgență! Spațiul aerian este închis
Lumea la zi

Israelul ia măsuri de urgență! Spațiul aerian este închis

Israel Iran (sursă foto: Dailybusiness)
sursă foto: arhiva companiei

Israelul își va închide spațiul aerian începând cu ora locală 12:30, a anunțat Ministerul israelian al Transporturilor. „În conformitate cu instrucțiunile sistemului de securitate, începând cu ora 00:30 în această noapte, spațiul aerian al statului Israel va fi închis pentru zborurile internaționale și interne”, a precizat acesta.

„Din cauza întârzierii sosirii zborurilor în Israel, se așteaptă ca programul de zboruri din Tel Aviv să se schimbe. Aeroportul Ramon va fi închis traficului. Călătorii sunt rugați să se informeze la companiile aeriene și pe site-ul autorității aeroportuare cu privire la noile ore de zbor înainte de a ajunge la aeroport”, a continuat comunicatul. „Vom continua să actualizăm în funcție de evoluții”.

„Cu toții trebuie să ne menținem unitatea ca popor și ca țară în fața marilor provocări cu care ne confruntăm. Doar împreună vom învinge”, a declarat ministrul israelian de externe, Israel Katz.

Irakul închide temporar spațiul aerian

Autoritatea irakiană de aviație civilă a anunțat sâmbătă seară, 13 spre 14 aprilie, că spațiul aerian al țării va fi închis temporar pentru toate aeronavele care intră, pleacă și tranzitează, începând cu ora locală 23:30 și până duminică la ora 5:30. Închiderea este o măsură de precauție menită să asigure siguranța și securitatea aviației civile în spațiul aerian irakian.

Autoritatea a precizat că decizia este urmarea unei evaluări amănunțite a riscurilor efectuate de autoritățile irakiene și a adăugat că închiderea poate fi prelungită în funcție de evoluțiile ulterioare din regiune.

Natanyahu și replicile dure

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat sâmbătă, seară, 13 aprilie, într-o declarație, că Israelul s-a pregătit pentru un atac din partea Iranului. „În ultimii ani, și mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct din partea Iranului”, a spus el.

„Sistemele noastre defensive sunt pregătite. Suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât defensiv, cât și ofensiv. Statul Israel este puternic. Forțele de apărare israeliene sunt puternice. Oamenii sunt puternici”, a spus el. Netanyahu a mulțumit SUA, Marii Britanii, Franței și celorlalți aliați ai săi pentru că „au fost alături de Israel”.

„Am stabilit un principiu clar: Oricine ne face rău, noi îi vom face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei amenințări și vom face acest lucru cu capul sus și cu determinare”, se arată în declarația sa.

Urgență la Casa Albă

Biden se va întâlni cu liderii din domeniul securității naționale în Situation Room, anunță echipa de comunicare de la Casa Albă. Președintele SUA, Joe Biden, se întoarce din Rehoboth, Delaware.

De asemenea, președintele a fost informat mai devreme despre situația din Orientul Mijlociu de către consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan și principalul consilier adjunct pe probleme de securitate națională Jon Finer, a precizat Casa Albă.

Administrația prezidențială a adăugat că secretarul Apărării, Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken și președintele Statului Major Întrunit, generalul Charles Q. Brown, se vor număra printre cei prezenți la întâlnirea cu Biden alături de Sullivan și Finer. Vicepreședintele Kamala Harris și șeful de cabinet al lui Biden, Jeff Zients, „vor participa prin video securizat”, a precizat Casa Albă, scrie CNN.