Infofinanciar > Info > Își revine piața criptomonedelor? Bitcoin depășește valoarea de 20.000 dolari, iar piața merge către o capitalizare de un trilion
Info

Își revine piața criptomonedelor? Bitcoin depășește valoarea de 20.000 dolari, iar piața merge către o capitalizare de un trilion

bitcoin, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Capitalizarea de piață a criptomonedelor a depășit 980 de miliarde de dolari în ultimele zile, iar Bitcoin pare că rezistă peste pragul de 20.000 de dolari.

Capitalizarea totală a pieței criptomonedelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două luni pe 13 ianuarie, după ce a depășit pragul de 900 de miliarde de dolari pe 12 ianuarie.

În timp ce câștigul de 15,5% de la începutul anului pare promițător, nivelul este încă cu 50% sub nivelul de 1.880 de miliarde de dolari al capitalizării pieței criptografice înregistrat înainte ca ecosistemul Terra-Luna să se prăbușească în aprilie 2022.

„Scepticismul plin de speranță” este probabil cea mai bună descriere a sentimentului majorității investitorilor în acest moment, mai ales după luptele recente pentru a recâștiga o capitalizare de piață de 1.000 de miliarde de dolari la începutul lunii noiembrie. Acea revenire la 1 trilion de dolari a fost urmată de o corecție de 27,6% în trei zile și a invalidat orice impuls de creștere la care s-ar fi putut aștepta comercianții.

Criza criptomonedelor este încă realitate

Valoarea Bitcoin a crescut cu 15,7% de la începutul anului până în prezent, dar a apărut un scenariu diferit pentru monedele alternative, unele dintre ele câștigând 50% sau mai mult în aceeași perioadă. Unii investitori atribuie acest raliu datelor privind indicele prețurilor de consum (IPC) din SUA, publicate pe 12 ianuarie, care au confirmat teza potrivit căreia inflația continuă să scadă.

În timp ce condițiile macroeconomice s-ar fi îmbunătățit, situația companiilor de criptomonede pare sumbră. Metropolitan Commercial Bank (MCB), cu sediul la New York, a anunțat pe 9 ianuarie că își va închide verticala de criptomonede, citând schimbările din peisajul de reglementare și recentele eșecuri din industrie. Clienții legați de criptomonede reprezentau 6% din depozitele totale ale băncii.

La 12 ianuarie, Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA (SEC) a acuzat firma de împrumuturi de criptomonede Genesis Global Capital și bursa de criptomonede Gemini că au oferit valori mobiliare neînregistrate prin programul „Earn” al Gemini.

O ultimă lovitură a venit pe 13 ianuarie, după ce Crypto.com a anunțat un nou val de disponibilizări de personal, reducând forța de muncă globală cu 20%. Alte burse criptografice care au anunțat reduceri de personal în ultima lună includ Kraken, Coinbase și Huobi.

Monede cu creșteri spectaculoase

Lido DAO (LDO) a câștigat 108%, Aptos (APT) s-a redresat cu 98% după ce unele aplicații descentralizate au început să prindă volum, inclusiv Liquidswap DEX, Ditto Finance staking și randament și piața NFT Topaz Market, iar Optimism (OP) a câștigat 70%.