Infofinanciar > Info > Își dorește cu adevărat Europa să se debaraseze de gazul rusesc? Declarațiile șefului Camerei de Comerț și Industrie a României
Info

Își dorește cu adevărat Europa să se debaraseze de gazul rusesc? Declarațiile șefului Camerei de Comerț și Industrie a României

Gaze naturale, Sursă foto: afaceri.news
Sursă foto: afaceri.news

În data de 17 noiembrie 2022 a avut loc forumul internațional numit „Rolul României în asigurarea securității energetice a Europei”. Acesta a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu EY România și Asociația Producătorilor de Energie Electrică (HENRO) și a avut ca temă principală problema securității de energie pentru România.

În principal, în cadrul întâlnirii au fost expuse preocupări actuale în legătură cu securitatea energetică a Uniunii Europene, care pun în prim-plan eforturile naționale și europene pentru asigurarea unei energii sigure, accesibile și sustenabile. Acest lucru poate fi făcut prin diversificarea furnizorilor de gaze naturale și a surselor producătorilor de energie electrică, dar și prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație și implementarea soluțiilor de eficiență energetică.

Declarațiile lui Mihai Daraban

Președintele CCR a precizat că la nivelul Comisiei Europene s-au purtat mai multe discuții cu privire la renunțarea la gazul rusesc. Însă, totul a rămas doar la nivelul discuțiilor pentru că nu au existat demersuri pentru a pune în practică proiectul. În opinia lui, Europa nu este pregătită să renunțe la resursele din partea Rusiei.

„De-a lungul timpului, la nivelul Comisiei Europene s-a vorbit de mai multe proiecte referitoare la alternativa la gazul rusesc. Doar s-a vorbit, pentru că, din diferite motive, acestea nu s-au pus niciodată în practică. În 2008, de exemplu, se discuta despre proiectul AGRI (Azerbaidjan — Georgia — Romania Interconnector) care își propunea transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului și Georgiei, și traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere. S-a considerat atunci că în Turkmenistan e dictatură, ca și cum în Rusia ar fi domnit cea mai autentică democrație. Problema este că renunțându-se la aceste proiecte, nu a mai fost realizată nici infrastructura de stocare a gazelor, iar în acest moment Europa nu este pregătită deloc din acest punct de vedere. În mod evident, există alternative la gazul rusesc”, a transmis președintele CCR.

Mihai Daraban susține că există și alte țări, printre care Norvegia sau Qatar care pot furniza resurse de gaze la nivel european.

,,Sunt piețe funcționale precum cele din Qatar, Algeria, Trinidad Tobago, SUA sau Norvegia. Cu toții așteptăm s-o vedem pe doamna Ursula Von der Leyen semnând contracte cu una dintre aceste țări cu maximă celeritate. Nu poți să nu creezi alternative știind că ele există. Rămâne să vedem dacă Europa chiar își dorește să se debaraseze de gazul rusesc sau sunt numai simple declarații”, a precizat Mihai Daraban, conform stiripesurse.ro.

Importanța securității energetice

Și Georgiana Iancu, Partener, Coordonator Taxe Indirecte, EY România, a avut un punct de vedere ferm privind renunțarea la gazul rusesc. Aceasta consideră că în cadrul Comisiei Europene sunt luate în calcul toate variantele privind menținerea securității energetice.

„Strategia-cadru a Comisiei Europene pentru o uniune energetică rezilientă a reconfirmat importanța securității energetice prin includerea acesteia ca primul din cei cinci piloni care stau la baza uniunii energetice. În același document, Comisia Europeană a prezentat viziunea care ar trebui să se materializeze printr-un sistem energetic integrat la nivel european, bazat pe competiție și liberă circulație a energiei peste granițe. Astfel, se conturează două direcții strategice. Pe deoparte asigurarea securității energetice la nivel național, cu proiecte de investiții precum creșterea capacităților energetice nucleare, dar și diversificarea mixului energetic. Pe de altă parte, consolidarea rolului României ca și contributor la asigurarea securității energetice în plan regional. Specific pentru piața de gaz, România este avantajată prin poziția sa geografică în bazinul Mării Negre și potențialul hidrocarburilor din zona offshore”, a declarat Georgiana Iancu.

Aceasta a mai precizat și importanța interconectării sistemului național de transport al gazelor cu cel al țărilor vecine.

,,În același timp însă interconectarea sistemului național de transport al gazelor cu cel al țărilor vecine este esențială, si de aici importanța dezvoltării sistemului național de transport pe coridorul BRUA și dezvoltarea pe teritoriul național a Coridorului Sudic care să asigure interconectarea cu resursele de gaze din Bazinul Caspic, din estul Mării Mediterane și din Orientul Mijlociu”, a subliniat Georgiana Iancu.