Infofinanciar > Info > Rachetele lui Putin „au lovit” în securitatea energetică a Moldovei! Maia Sandu, în mare dificultate după decizia Ucrainei
Info

Rachetele lui Putin „au lovit” în securitatea energetică a Moldovei! Maia Sandu, în mare dificultate după decizia Ucrainei

Energie electrică din Ucraina - sursa foto - agora.md
sursa foto - agora.md

Luni, în Ucraina s-a făcut anunțul de către Ministrul Energiei, care declară că exportul de energie electrică  va fi oprit, motivul invocat sunt pagubele create de  atacul masiv pe care rușii le-au provocat cu rachetele în aceeași dimineață. 

„Atacul cu rachete de astăzi, care a lovit centralele termice și alte infrastructuri de furnizare a energiei electrice, au forțat Ucraina să suspende exportul de energie electrică, de marţi, pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, se arată într-un comunicat al ministerului ucrainean.

Victimă colaterală a acestei decizii este Republica Moldova, țară care se confrunta și cu un deficit de gaze naturale. Maia Sandu va trebui să găsească soluții, după ce aproximativ 30% din necesarul de electricitate al țării sale provine din Ucraina.

Herman Halușenko, a declarat că atacul de luni dimineață asupra sistemului energetic a fost „cel mai mare de la începutul războiului până acum”. Într-un interviu televizat, el a spus că loviturile cu rachete rusești „pe întregul nostru lanț de aprovizionare au fost efectuate în așa fel încât să facă cât mai dificil posibil trecerea la alte surse de aprovizionare cu electricitate”, potrivit RomâniaTv.

Cum suportă România această decizie

Exporturile în România și Slovacia s-au ridicat recent la o capacitate totală de 300 MW, în Polonia – 220 MW, iar în Republica Moldova s-au înregistrat exporturi cu diferite valori de putere. Grupul Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) a anunţat zilele trecute că în perioada 30 iunie – 9 octombrie a câştigat 4,9 miliarde de hrivna (131 milioane de dolari) de pe urma exporturilor de electricitate spre Slovacia şi România.

România este al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda. Cu toate acestea, este în continuare dependentă de gaze din import, în proporție mai mare sau mai mică, în funcție de sezon. Produce, în prezent, 25-26 de milioane de metri cubi de gaz în fiecare zi – o cantitate suficientă pentru consumul total pe timp de vară, dar prea puțin pentru sezonul rece.

Până anul acesta, baza pe timpul iernii era gazul ieftin din Rusia. Războiul din Ucraina, amenințarea permanentă a lui Vladimir Putin că taie alimentarea către Europa și explozia prețurilor au împins România să securizeze resurse pentru iarna lui 2022, la fel ca întreaga Uniune Europeană.  Dependența de import rămâne însă reală. „Producția actuală, cea onshore o să fie în scădere în anii următori, exact așa cum a fost și în ultimii patru-cinci ani, pentru că se epuizează zăcămintele și din cauza asta se va pune problema că trebuie să demarăm proiecte noi în zăcăminte”, explică experta în energie Otilia Nuțu.