Infofinanciar > Info > Își dau girul parlamentarii români pentru utilizarea canabisului în scop medical? Proiectul se afla pe masa Comisiei de Sănătate
Info

Își dau girul parlamentarii români pentru utilizarea canabisului în scop medical? Proiectul se afla pe masa Comisiei de Sănătate

canabis, sursa foto descopera
sursa foto descopera

Canabisul este o plantă provenită din Asia Centrală și de Sud, este utilizată în industria textilă, în scopuri medicale, iar în unele cazuri, canabisul este folosit în fabricarea drogurilor, de unde și reticența guvernanților de a legaliza conusmul în scopuri medicinale, în condițiile în care poate fi prescris de medici pentru pacienții care necesită acest tip de tratament.

Utilizarea canabisului ca tratament nu este o metodă testată riguros, restricțiile guvernamentale și de producție fiind principalul motiv. Cercetări preliminare au arătat că această plantă poate reduce greața și vărsăturile generate de chimioterapie. De asemenea, are un impact benefic în reducerea durerii cronice, a spasmelor musculare, a tulburărilor de somn și cognitive.

Se dezbate legalizarea canabisului în scop medical

Un proiect de lege care prevede legalizarea canabisului pentru utilizarea plantei în scop medicinal a fost inițiat din decembrie 2019 de parlamentari. Propunerea nu a fost finalizată și este încă dezbătută de oamenii politici. În momentul de față, deputații au supus discuției subiectul canabisului medical. Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților dezbate legalizarea canabisului în scop medical, urmând să fie consultați specialiști care provin din mai multe domenii. Aceste lucruri au ca scop luarea unei decizii finale.

Actul normativ dezbătut de deputați este cunoscut sub numele de Legea Victoria. Proiectul a fost inițiat de Alexandru Cârstea, a cărei mamă a murit de cancer. Medicul Tudor Ciuhodaru a discutat despre legalizarea canabisului. Medicul a susținut că substanța ar fi deja legalizată în scop medical în România, încă din anul 2013, în anumite situații. Planta este legală sub formă de spray sau soluție orală, însă folosirea acestor medicamente necesită prescripție medicală.

„ Nu o să găsiți joint-uri utilizate ca medicament ci o să spray-uri sau soluții orale. Canabisul medical, vreau să rețineți, este legal în România încă din 2013. România este a zecea țară ce l-a legalizat, dar atenție, doar cu prescripție medicală.” a semnalat Tudor Ciuhodaru.

Legat de subiectul legalizării canabisului, Tudor Ciuhodaru a semnalat că această plantă este o soluție terapeutică necesară pentru confortul pacienților.

„Derivații acestei plante pot fi folosiți pentru boli precum epilepsie, cancer sau scleroză. Nu știu care sunt dezbaterile la ora actuală în Comisia de Sănătate. Din punctul meu de vedere orice soluție terapeutică ce poate crește confortul unui pacient trebuie luată în seamă”, a spus medicul, conform Antena 3 .

Plantarea canabisului, parte a proiectului de lege

De asemenea, medicul surprinde că există controverse legate de beneficiile și riscurile folosirii unui astfel de tratament. Ministerul Sănătății susține utilizarea acestui tip de medicament în beneficiul pacienților . Proiectul de lege prevede și posibilitatea plantării materii prime necesare în tratamentele de acest gen.

„Proiectul de lege vine cu reglementări suplimentare, legate de posibilitatea de plantare în România a plantelor din care se extrage, de fapt, produsul care stă la baza medicamentului utilizat.” a semnalat Florin Buicu, PSD. În procesul de luare a acestei decizii vor fi implicate ministerul agriculturii, ministerul de interne și antidrog.

„Astăzi vor avea loc în Comisia de Sănătate dezbateri generale în care sunt invitate ministerele de agriculturii, de interne și cei de la antidrog, astfel încât să vedem în afară de această posibiltate de utilizare medicală dacă este oportună sau nu această componentă de plantat.” a declara parlamentarul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.