Lumea la zi

Ironia sorții! Dușmani pe Pământ, dar prieteni în spațiu: Cum se înțeleg astronauții ruși și americani

sursa foto nasa
sursa foto nasa

Un astronaut american și doi cosmonauți ruși au ajuns în siguranță pe Stația Spațială Internațională (ISS) după ce au decolat cu un zbor operat de Rusia, într-un caz rar de cooperare între Moscova și Washington.

Agenția spațială rusă, Roscosmos, și Nasa au distribuit miercuri imagini în direct de la lansarea din Kazahstan. Frank Rubio, de la Nasa, și Serghei Prokopyev și Dmitri Petelin, din Rusia, au alcătuit echipajul care a fost lansat de pe cosmodromul Baikonur, Kazahstan, la ora 13.54 GMT. Cei trei vor petrece șase luni pe ISS, alături de alți trei cosmonauți ruși, alți trei astronauți americani și o astronaută din Italia. Rubio este primul astronaut american care călătorește spre ISS alături de un echipaj rusesc, în interiorul navei Soiuz, potrivit The Guardian.

Dușmani pe Pământ, prieteni în spațiu

Aceasta este prima misiune de colaborare dintre un echipaj rus și unul american, de când președintele rus, Vladimir Putin, a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie. Ca răspuns, capitalele occidentale, inclusiv Washingtonul, au lovit Moscova cu sancțiuni fără precedent, iar legăturile bilaterale au ajuns la noi minime.

Spațiul este unul dintre ultimele domenii de cooperare rămase între SUA și Rusia. Singura femeie cosmonaut din Rusia, Anna Kikina, este așteptată să călătorească spre stația orbitală la începutul lunii octombrie la bordul unui Crew Dragon, navă deținută de SpaceX.

Cosmonauții ruși și astronauții occidentali au încercat să se ferească de conflictul care face ravagii pe Pământ, mai ales atunci când se află împreună pe orbită. O colaborare între SUA, Canada, Japonia, Agenția Spațială Europeană și Rusia, ISS este împărțită în două secțiuni: segmentul orbital american și segmentul orbital rusesc.

În prezent, ISS depinde de un sistem de propulsie rusesc pentru a-și menține orbita, situată la aproximativ 250 de mile deasupra nivelului mării, iar segmentul american este responsabil de electricitate și de sistemele de susținere a vieții.

Tensiunile au ajuns până în spațiu

Tensiunile în domeniul spațial au crescut de când Washingtonul a anunțat sancțiuni împotriva industriei aerospațiale a Moscovei – declanșând avertismente din partea fostului șef al departamentului spațial rus Dmitri Rogozin, un susținător fervent al războiului din Ucraina.

Succesorul recent numit al lui Rogozin, Iury Borisov, a confirmat ulterior demersul de lungă durată al Rusiei de a părăsi ISS după 2024 în favoarea creării propriei sale stații orbitale. Agenția spațială americană, NASA, a calificat decizia drept o „evoluție nefericită” care va împiedica activitatea științifică pe ISS.

Analiștii din domeniul spațial spun că, construcția unei noi stații orbitale ar putea dura mai mult de un deceniu, iar industria spațială a Rusiei – un punct de mândrie națională – nu ar putea prospera în condițiile unor sancțiuni grele.

ISS a fost lansată în 1998, într-un moment de speranță pentru cooperarea dintre SUA și Rusia, după competiția lor în cursa spațială din timpul războiului rece. Experții spun că Roscosmos a suferit în ultimii ani o serie de eșecuri, inclusiv scandaluri de corupție și pierderea unui număr de sateliți și alte nave spațiale. De asemenea, monopolul Rusiei de ani de zile asupra zborurilor cu echipaj către ISS a dispărut, în favoarea SpaceX, împreună cu venituri de milioane de dolari.