Infofinanciar > Lumea la zi > Iranul își prezintă prima rachetă hipersonică! Noua armă poate penetra sistemele de apărare aeriene
Lumea la zi

Iranul își prezintă prima rachetă hipersonică! Noua armă poate penetra sistemele de apărare aeriene

Racheta hipersonică Fattah Sursă foto newsyou.info
Sursă foto newsyou.info

Iranul a dezvăluit prima sa rachetă hipersonică, Fattah, despre care spune că poate penetra sistemele de apărare antirachetă și că îi va oferi un avantaj militar. Mass-media de stat a publicat marți imagini de la o ceremonie de inaugurare, la care au participat președintele Ebrahim Raisi și comandanți de rang înalt ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), cu racheta neagră de fabricație internă vizibilă. 

Presa de stat a declarat că racheta se poate deplasa cu o viteză de până la 5.145 de metri pe secundă. În plus, are o rază de acțiune de 1.400 km și dispune de o duză secundară mobilă și folosește propulsoare solide care permit o manevrabilitate ridicată. 

Liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei a ales numele, au spus ei, care se traduce aproximativ prin „deschizătorul”. 

Racheta Fattah, o tehnologie ce poate revoluționa războiul 

Rachetele hipersonice se deplasează cu o viteză de cinci ori mai mare sau egală cu cea a sunetului și sunt manevrabile, ceea ce le face greu de țintit de sistemele de apărare și de radare. 

Se crede că Statele Unite, Rusia, China și Coreea de Nord sunt singurele țări care au testat cu succes rachete hipersonice, dar detaliile exacte ale armamentului rămân puține. 

Se crede că China, la fel ca și SUA, urmărește creearea de rachete hipersonice. Rusia susține că are deja în dotare aceste arme și a declarat că le-a folosit pe câmpul de luptă din Ucraina. În luna mai, forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât o rachetă hipersonică rusească Kinzhal cu ajutorul apărării aeriene americane Patriot. 

În trecut, Iranul a fost acuzat că și-a umflat declarațiile privind tehnologia rachetelor. Rapoartele vin chiar în momentul în care Israelul și-a exprimat îngrijorarea tot mai mare cu privire la faptul că Occidentul ia în considerare o nouă negociere cu Teheranul pentru a revigora acordul nuclear blocat care controlează programul nuclear civil al Iranului. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), inspectoratul nuclear al ONU, a declarat, de asemenea, că a ajuns la un acord inițial cu omologii săi iranieni în vederea revigorării procesului de inspecție, care a fost sever restrâns. 

AIEA a mai spus că Iranul a dat o explicație pentru uraniul sărăcit de pe un sit, cunoscut sub numele de Marivan, spunând că acest lucru se datorează prezenței unei mine și a unui laborator. 

Fattah e indestructibilă  

Șeful aerospațial al IRGC, Amir Ali Hajizadeh, a anunțat știrea privind dezvoltarea rachetei hipersonice în noiembrie anul trecut, în cadrul unui eveniment care a marcat aniversarea morții lui Hassan Tehrani Moghaddam, cunoscut ca fiind părintele tehnologiei iraniene a rachetelor. 

Moghaddam a murit în urma unei explozii la o bază de rachete în 2011, care a ucis, de asemenea, mai mult de o duzină de alți membri ai IRGC. Explozia a fost raportată ca fiind un accident, dar unele instituții media occidentale au relatat că în spatele acesteia s-ar afla Israelul. 

În noiembrie, Hajizadeh a declarat că noua rachetă reprezintă un „salt generațional” pentru tehnologia iraniană în domeniul rachetelor, deoarece poate manevra în interiorul și în afara atmosferei terestre și poate penetra orice sistem de apărare antirachetă. 

„Fattah nu poate fi distrusă de nicio altă rachetă datorită modului în care se deplasează în diferite direcții și la diferite altitudini”, a declarat acesta. 

Occidentul și Israelul și-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la programul de rachete al Iranului, afirmând că rachetele balistice ale țării ar putea fi folosite pentru a transporta focoase nucleare – lucru pe care Teheranul neagă că îl urmărește, potrivit The Guardian.

Luna trecută, IRGC a testat cu succes o nouă rachetă balistică cu o rază de acțiune de 2.000 km, ceea ce a atras și mai multe critici din partea Occidentului, Franța susținând că a încălcat rezoluția Națiunilor Unite care stă la baza acordului nuclear comasat încheiat în 2015 de țară cu puterile mondiale.