Infofinanciar > Lumea la zi > Uraniu îmbogățit cu puritate ridicată, folosit de obicei pentru armele nucleare, găsit în Iran. AIEA vrea să clarifice problema
Lumea la zi

Uraniu îmbogățit cu puritate ridicată, folosit de obicei pentru armele nucleare, găsit în Iran. AIEA vrea să clarifice problema

iran, bombe nucleare, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Organismul mondial de supraveghere nucleară a descoperit particule de uraniu îmbogățit la o puritate de 83,7% – foarte aproape de calitatea armelor – în situl subteran Fordo din Iran, anunță BBC.

Într-un raport consultat de BBC, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că poartă discuții cu Iranul „pentru a clarifica această chestiune”. Iranul a declarat că este posibil să fi avut loc „fluctuații neintenționate” în nivelurile de îmbogățire.

Țara îmbogățește în mod deschis uraniu la o puritate de 60% de doi ani, încălcând acordul nuclear încheiat în 2015 cu puterile mondiale.

Acordul, care avea ca scop să împiedice Iranul să dezvolte arme nucleare, prevedea ca țara să își limiteze activitățile nucleare și să permită monitorizarea de către inspectorii AIEA în schimbul scutirii de sancțiuni economice.

Iranul și problema armelor nucleare

Cu toate acestea, a fost aproape de colaps de când președintele american de atunci, Donald Trump, s-a retras unilateral și a restabilit sancțiunile în 2018, iar Iranul a ripostat încălcând din ce în ce mai des restricțiile.

Administrația lui Joe Biden dorește să se reintegreze în acord dacă Iranul revine la conformitate, dar negocierile indirecte de la Viena, unde se află sediul AIEA, sunt în impas de un an.

Uraniul este un element natural care poate avea utilizări nucleare odată ce a fost rafinat, sau îmbogățit. Acest lucru se realizează prin utilizarea de centrifuge – mașini care se rotesc la viteze supersonice – pentru a separa cel mai potrivit izotop pentru fisiunea nucleară, numit U-235. Uraniul slab îmbogățit, care are de obicei o concentrație de 3-5% de U-235, poate fi utilizat pentru a produce combustibil pentru centralele nucleare comerciale, explică BBC.

Uraniul folosit la armele nucleare are puritate de 90%

Uraniul puternic îmbogățit are o puritate de 20% sau mai mult și este utilizat în reactoarele de cercetare. Uraniul pentru arme nucleare este îmbogățit în proporție de 90% sau mai mult.

În cadrul acordului nuclear, Iranul a fost de acord să nu îmbogățească uraniu peste puritatea de 3,67% și să oprească complet îmbogățirea la uzina de combustibili de la Fordo.

După ce SUA au restabilit sancțiunile, Iranul a reluat mai întâi îmbogățirea până la 20%, iar apoi a început să producă și cantități mai mici de material îmbogățit cu 60% – un nivel semnificativ mai ridicat decât cel atins anterior.

Ultimul raport trimestrial al AIEA către statele membre a declarat că inspectorii au găsit particule de uraniu îmbogățit la 83,7% în eșantioane prelevate la Fordo la sfârșitul lunii ianuarie.

Șeful Organizației Iraniene pentru Energie Atomică a minimizat importanța descoperirii și a declarat că se așteaptă ca aceasta să fie „pusă la punct” în curând.

Iranienii nu văd o problemă

Mohammad Eslami a declarat miercuri reporterilor că eșantionul era „doar o particulă care nu poate fi văzută nici măcar cu un microscop” și a insistat că „important este volumul de produs stocat” după îmbogățire, potrivit agenției oficiale de știri Irna.

Iranul insistă că activitățile sale nucleare sunt în întregime pașnice, dar experții au avertizat că breșele au redus, teoretic, timpul necesar pentru ca țara să obțină suficient uraniu de calitate militară pentru o bombă, dacă ar decide să facă acest lucru.

Colin Kahl, înalt oficial al Departamentului american al Apărării, a declarat marți, în cadrul unei audieri a unei comisii a Congresului, că acest așa-numit „timp de spargere” a fost redus de la 12 luni la „aproximativ 12 zile”.

Experții estimează că „militarizarea” – fabricarea unui focos nuclear pentru o rachetă – ar mai dura încă unul sau doi ani.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.