Infofinanciar > Lumea la zi > Iranul, în posesia unei rachete hipersonice! Ce poate însemna acest lucru
Lumea la zi

Iranul, în posesia unei rachete hipersonice! Ce poate însemna acest lucru

iran, bombe nucleare, sursă foto dreamstime
Sursa foto dreamstime.com

Iranul a confirmat dezvoltarea rachetelor hipersonice, care ar putea ajunge în Israel în șapte minute. Iranul a dezvăluit mult controversata rachetă Fattah, o rachetă balistică hipersonică despre care spune că este capabilă să treacă de sistemele de apărare, ceea ce ar putea provoca noi îngrijorări pentru Occident și Israel. Așadar, ce sunt rachetele hipersonice, cine le are, de ce este capabilă versiunea iraniană și care este contextul prezentării lor?

Rachetele hipersonice sunt proiectile care se pot deplasa cu o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului. Aceasta înseamnă 1,7 km pe secundă sau 6.174 km pe oră. Unele rachete balistice ating deja aceste viteze, dar această nouă clasă de arme se separă de restul, deoarece poate urma o traiectorie mai aleatorie până la ținta dorită, după ce plonjează înapoi în atmosfera terestră.

Rachetele hipersonice iraniene

O astfel de rachetă supersonică este mult mai dificil să fie detectată de sistemele radar și să fie distrusă de scuturile de apărare. Din ce în ce mai multe țări urmăresc armele hipersonice în speranța că acestea le vor oferi un avantaj militar, însă provocările rămân formidabile. În primul rând, frecarea atmosferei superioare produce temperaturi extrem de ridicate, în timp ce viteza intensă a rachetei produce particule supraîncălzite în jurul ei, ceea ce îngreunează accesul comunicațiilor radio. Până în prezent, Rusia și China au prezentat o serie de arme hipersonice, Moscova fiind singura despre care se crede că le-a testat în luptă. Statele Unite au testat, de asemenea, rachete hipersonice, dar se află puțin în urma celor doi rivali.

Cum arată racheta iraniană? La câteva luni după ce Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) a anunțat pentru prima dată, în noiembrie, că dispune de o rachetă hipersonică, marți, 6 iunie, a fost expusă racheta Fattah. Iranul spune că proiectilul are o rază de acțiune de 1.400 km și se poate deplasa cu o viteză uriașă de până la 5,1 km pe secundă înainte de a-și atinge ținta. Se spune, de asemenea, că are o duză secundară mobilă și folosește propulsoare solide care permit o manevrabilitate ridicată în interiorul și în afara atmosferei, ceea ce, potrivit comandanților IRGC, înseamnă că niciun sistem de apărare antirachetă din lume nu se poate compara cu el.

Autoritățile iraniene au înăbușit astfel scepticismul occidental cu privire la dezvoltarea de către Iran a rachetelor hipersonice, spunând că adevărul va fi dezvăluit „în ziua” în care astfel de arme vor fi folosite și că SUA este sceptică doar pentru că tehnologia le subminează eforturile de a vinde arme în regiune.

Ar trebui ca Israelul și Occidentul să fie îngrijorați?

Iranul s-a abținut de la a amenința în mod direct inamicul său cel mai mare, Israelul, în prezentarea ultimei sale rachete, așa cum a făcut-o cu unele dintre rachetele sale anterioare, dar semnele sunt acolo. Raza de acțiune actuală a rachetei Fattah este puțin mai mică decât distanța dintre Teheran și Tel Aviv, dar comandantul șef al IRGC în domeniul aerospațial, Amir Ali Hajizadeh, a sugerat marți că forța de elită ar putea să se orienteze spre rachete hipersonice cu o rază de acțiune de 2.000 km în viitorul apropiat. Aceasta este o limită pe care Iranul și-a autodepășit-o pentru gama sa în expansiune de rachete cu scopul de a liniști îngrijorările occidentale, și în special europene, cu privire la raza de acțiune a proiectilelor sale.

La vitezele revendicate, Fattah ar putea, teoretic, să atingă ținte israeliene în mai puțin de șapte minute. Acest lucru va lăsa puțin loc pentru detectare și interceptare, chiar și pentru sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului. Atunci când a acoperit știrea privind prezentarea rachetei, mass-media israeliană s-a concentrat pe scară largă, pe o amenințare anterioară a mass-media iraniene, potrivit căreia un proiectil hipersonic iranian ar putea ajunge în Israel în 400 de secunde, conform Aljazeera .