Infofinanciar > Lumea la zi > Irakul cere încetarea misiunii de asistență a ONU până la sfârșitul anului 2025
Lumea la zi

Irakul cere încetarea misiunii de asistență a ONU până la sfârșitul anului 2025

proteste irak
sursa foto arhiva companiei

Irakul a cerut ca o misiune de asistență a Națiunilor Unite înființată după invazia țării condusă de SUA în 2003 să își încheie activitatea până la sfârșitul anului 2025, afirmând că nu mai este necesară deoarece Irakul a făcut progrese semnificative în direcția stabilității.
Misiunea, cu sediul în Zona Verde puternic fortificată din Bagdad, a fost înființată cu un mandat amplu pentru a ajuta la dezvoltarea instituțiilor irakiene, pentru a sprijini dialogul politic și alegerile și pentru a promova drepturile omului.
Prim-ministrul Mohammed Shia al-Sudani a declarat că Irakul dorește să aprofundeze cooperarea cu alte organizații ONU, dar că nu mai este nevoie de activitatea politică a misiunii de asistență a ONU, cunoscută sub numele de UNAMI.
Șeful misiunii din Irak face deseori naveta între înalți oficiali politici, judiciari și de securitate, activitate pe care susținătorii o consideră importantă pentru prevenirea și soluționarea conflictelor, dar pe care criticii au descris-o adesea ca fiind o interferență.
„Irakul a reușit să facă pași importanți în multe domenii, în special în cele care intră sub mandatul UNAMI”, a declarat Sudani într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres.
Din 2023, guvernul irakian a luat măsuri pentru a pune capăt mai multor misiuni internaționale, inclusiv coaliția condusă de SUA creată în 2014 pentru a lupta împotriva Statului Islamic și misiunea ONU stabilită pentru a ajuta la promovarea responsabilității pentru crimele grupării jihadiste, potrivit Reuters.