Infofinanciar > Lumea la zi > Iordania și Israel, într-un nou conflict chiar după Paște! Sfintele Sărbători nu au venit cu pace în cazul celor două state
Lumea la zi

Iordania și Israel, într-un nou conflict chiar după Paște! Sfintele Sărbători nu au venit cu pace în cazul celor două state

Iordania și Israel, într-un nou conflict chiar după Paște! Sfintele Sărbători nu au venit cu pace în cazul celor două state
sursa foto dreamstime

Statutul strategic delicat al Iordaniei nu ar trebui să servească drept acoperire și pretext pentru ecoul unor acuzații la adresa vecinului său, Israelul. Se poate înțelege foarte bine situația dificilă internă cu care se confruntă Iordania, între populația sa majoritară palestiniană, pe de o parte, care exercită în mod constant presiuni politice pentru a acționa cu ostilitate față de Israel, și, pe de altă parte, cu minoritatea și aristocrația hașemită aflată la putere, care are în vedere interesele mai largi, strategice și globale ale Regatului Hașemit al Iordaniei și bunăstarea populației sale.

Cu toate acestea, chiar și luând în considerare acest lucru, nu poate exista nicio scuză pentru recentele declarații oficiale ale oficialilor din Iordania, care acuză Israelul de „violarea sfințeniei Moscheii al-Aqsa de către forțele de poliție și de atacarea credincioșilor în încercarea de a o goli de credincioși înaintea unor invazii majore în moschee”.

Statut special

În acuzații lor, oficialii iordanieni au au specificat faptul că Israelul împiedică accesul creștinilor la locurile sfinte din Ierusalim. Insinuarea că Israelul a încercat să împiedice închinarea creștinilor în timpul Paștelui la cele mai sfinte locuri ar fi una eronată, spun dei de la Ierusalim care adaugă faptul că acestea denaturează în mod deliberat raționamentul real care stă la baza preocupării Israelului cu privire la siguranța și pericolele de incendiu inerente unui număr prea mare de oameni adunați în spațiul relativ limitat din Biserica Sfântului Mormânt.

Conducerea iordaniană, fie că este vorba de însuși regele Abdullah, de prim-ministrul său sau de alți înalți oficiali guvernamentali, este pe deplin conștientă de strategia palestiniană, condusă de la Teheran și transmisă prin intermediul organizațiilor teroriste Hamas, Jihadul Islamic și Hezbollah, de a „manipula” în mod artificial perioada Ramadanului pentru a genera episode de violență, neliniște și haos pe Muntele Templului.

În timp ce, în conformitate cu articolul 9 din tratatul de pace din 1994 cu Israelul, Iordania se bucură de un statut special și preferențial pe Muntele Templului în ceea ce privește sanctuarele sfinte musulmane, nici Iordaniei, nici altei țări nu i s-a acordat un statut preferențial în ceea ce privește locurile sfinte creștine din Ierusalim. De fapt, în tratatul de pace, ambele părți s-au angajat să „acționeze împreună pentru a promova relațiile interconfesionale între cele trei religii monoteiste, cu scopul de a lucra în direcția înțelegerii religioase, a angajamentului moral, a libertății de cult religios, a toleranței și a păcii”.

Declarațiile oficiale ale Iordaniei au ca scop să obțină exact contrariul

Un astfel de comportament duplicitar al conducerii iordaniene amenință acum să submineze integritatea și încrederea reciprocă inerente relației sale de pace cu Israelul. Statutul strategic delicat al Iordaniei, atât pe plan intern, cât și în contextul intra-arab, nu ar trebui să servească drept acoperire și pretext pentru a se face ecoul unor acuzații adresa vecinului său Israel. Procedând astfel, Iordania riscă să prejudicieze beneficiile extinse în multe domenii de care se bucură în urma tratatului de pace cu Israelul.

S-ar putea spera că regele își va exercita autoritatea pentru a stăvili această amenințare periculoasă la adresa păcii cu Israelul, scrie Jerusalem Post.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.