Infofinanciar > Info > Ionel Arsene, condamnat definitiv la închisoare pentru trafic de influență! Președintele Consiliului Județean Neamț este de negăsit
Info

Ionel Arsene, condamnat definitiv la închisoare pentru trafic de influență! Președintele Consiliului Județean Neamț este de negăsit

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț
sursa foto: Monitorul de Botosani

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, după un proces care a fost început acum cinci ani, a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Acuzat de trafic de influență, Ionel Arsene, a primit o pedeapsă mai mică decât cea hotărâtă în prima analiză a acestui dosar de către judecătorii din Bacău. Pedeapsa oferită de aceștia în urmă cu un an prevedea opt ani de închisoare. Surse Digi24 spun că este posibil ca Ionel Arsene să fi plecat din țară înaintea deciziei instanței, ceea ce ar presupune inițierea procedurilor de dare în urmărire națională, iar ulterior la nivel internațional. Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț a fost acuzat că ar fi luat bani pentru a interveni, în 2013, la conducerea Agenției Naționale de Integritate pentru a îndepărta din funcție un rival politic.

Astfel, politicianul PSD și-ar fi luat concediu încă din data de 4 martie, atunci când a plecat spre capitala Italiei, Roma.

Ionel Arsene a fost judecat pentru că, în anul 2013, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a PSD, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro „pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală”.

Conflict de interese

De asemenea, el a mai fost judecat de procurorii anticorupţie şi într-un alt dosar de trafic de influenţă. El a fost acuzat că ar fi pretins de la un om de afaceri 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administraţia Naţională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administraţiile bazinale. Arsene și-a folosit influența, pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, pentru „a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală”, potrivit DNA.

Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.

Arsene a fost denunțat de Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, cu care și-a dat mâna pentru a scăpa de Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean de la acea vreme.

În acest scop Ștefan i-a dat 100.000 de euro lui Arsene, banii trebuind să ajungă, prin interpuși, la șeful ANI, pentru a-l declara pe Culiță Tărâță incompatibil și în conflict de interese.