Infofinanciar > Lumea la zi > Iohannis susține suveranitatea Ucrainei! Liderii europeni ai NATO, scrisoare comună prin care îi cer Rusiei să se retragă
Lumea la zi

Iohannis susține suveranitatea Ucrainei! Liderii europeni ai NATO, scrisoare comună prin care îi cer Rusiei să se retragă

Iohannis și Zelenski, Sursă foto: NewsMaker
Sursă foto: NewsMaker

Mai mulți șefi de stat ai statelor membre NATO din Europa Centrală și de Est, printre care și președintele Klaus Iohannis, au redactat o scrisoare comună, prin care aceștia își reafirmă sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea din Ucraina. Aceste informații au fost furnizate în cursul zilei de duminică de către Administraţia Prezidenţială.

„Noi, preşedinţi ai unor state din Europa Centrală şi de Est, ţări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului şi au văzut cu ochii lor efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuţi în faţa încălcării flagrante a dreptului internaţional de către Federaţia Rusă, motiv pentru care transmitem următoarea declaraţie: reiterăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată încercările Rusiei de a anexa teritorii ucrainene. Susţinem ferm decizia Summitului NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”, scrie în declaraţia comună a președinților.

Președinții cer retragerea Rusiei

De asemenea, în cadrul acestei scrisori, liderii europeni au cerut Rusiei să se retragă de îndată din toate teritoriile ocupate din Ucraina.

„Susţinem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate şi încurajăm toate statele aliate să îşi sporească substanţial ajutorul militar pentru Ucraina. Toţi cei care comit crime de agresiune trebuie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei”, mai scrie în scrisoare, potrivit celor de la G4Media.

Semnatarii acestei declarații sunt: preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele ceh, Milos Zeman, preşedintele Estoniei, Alar Karis, preşedintele Letoniei, Egils Levits, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, preşedintele Republicii Muntenegru, Milo Djukanovic, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Slovaciei, Zuzana Caputova.

Klaus Iohannis anunță că România va sprijini Ucraina

„Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei”, se arată în mesajul Administrației Prezidențiale, publicat vineri.

De asemenea, Iohannis a susținut cu fermitate că România va ajuta în continuare Ucraina, din toate punctele de vedere, chiar și militar.

„Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a mai transmis Administrația Prezidențială.

Aceste declarații ale președintelui României au fost făcute în contextul în care vineri președintele rus Vladimir Putin a decis oficial anexarea celor patru regiuni separatiste din Ucraina (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie).