Infofinanciar > Info > Iohannis, într-un rar acces patriotic: „România îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen”
Info

Iohannis, într-un rar acces patriotic: „România îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen”

Klaus Iohannis nu a avut contracandidat serios în 2019
Sursa foto: dreamstime

Intrarea României în spațiul Schengen este un subiect extrem de important la nivel general. Oficialii încearcă de mult timp să atingă acest obiectiv al țării, care ar determina multiple avantaje pentru România, precum creștere economică și accesul liber la granițele externe ale statelor membre. Pentru ca o nouă țară să se alăture Tratatului Schengen, este important ca toată țările care fac parte din cadrul acestei uniuni să voteze pozitiv în această privință.

În cadrul încercărilor anterioare ale oficialilor de a face România o parte a spațiului Schengen, întreg procesul a fost descurajat de votul împotrivă al Austriei, care nu a dorit ca țara noastră să se alăture Tratatului Schengen, oficialii austrieci având la bază anumite argumente.

România, pregătită pentru intrarea în Schengen

Intrarea țării în spațiul Schengen este un obiectiv al României pe care oficialii se chinuie de mult să-l atingă, având anumite piedici internaționale în cadrul acestui proces. Președintele Klaus Iohannis a declarat că la acest moment, România are toate atribuțiile necesare pentru a fi integrată în spațiul Schengen. Toate criteriile necesare, pe care țara le are de urmat pentru a face parte din spațiul Schengen au fost îndeplinite, țara noastră gestionând cu responsabilitate și eficiență granițele externe. Președintele și-a exprimat părerea în legătură cu acest subiect în cadrul discursului purtat de acesta cu ocazia primirii premiului Civis German.

„România a arătat, o dată în plus, că îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen, gestionând cu responsabilitate şi eficienţă graniţele externe. O decizie în favoarea aderării României la Schengen în acest an va reprezenta un semnal foarte important pentru cetăţenii noştri de apartenenţă şi încredere în proiectul comun european”, a declarat Klaus Iohannis, cu ocazia primirii Premiului Civic German, conferit de Fundaţia Civică Bad Harzburg. În cadrul declarațiilor, șeful statului a semnalat faptul că intrarea României în Schengen ar aduce cetățenilor mai multă speranță și încredere cu privire la imaginea unui peisaj european unit.

Discursul a fost ținut în cadrul ceremoniei de primire a premiului Civic German, ce reprezintă o distincție de merit pentru toată cariera sa politică. Pe baza unor evaluări, șeful statului român a fost ales câștigătorul acestei distincții pentru munca sa în păstrarea democrației, a pluralismului, dar și cultivarea valorilor europene în stat. În cadrul declarațiilor, Klaus Iohannis a punctat faptul că acesta a dovedit de-a lungul anilor devotamentul său față de principiile europene. „Este o deosebită onoare pentru mine să primesc astăzi Premiul Civic German și să mă alătur personalităților vieții publice cu o contribuție deosebită la promovarea democrației și a binelui comun. Vă mulțumesc pentru această dovadă de apreciere. ” a declarat președintele României.

Premiu pentru România și cetățenii săi

Klaus Iohannis a menționat faptul că acceptarea acestui premiu  nu este realizată doar în nume personal, ci și pentru România și cetățenii țării. „În același timp țin să subliniez că primesc acest premiu nu doar ca pe o onoare personală, această distincție reprezintă o recunoaștere a modului în care democrația și angajamentul civic se manifestă astăzi în România ca stat membru al  UE și al NATO” a transmis Klaus Iohannis în cadrul ceremoniei de la Castelul Benrath, Düsseldorf, Republica Federală Germană.

Președintele a semnalat în cadrul discursului public că românii respectă în totalitate valorile europene, care fac parte din viața de zi cu zi a acestora. „Românii sunt pro europeni convinși, profund atașați valorilor europene democratice pentru care în trecut au făcut sacrificii enorme. Democrația este o valoare europeană fundamentală și împreună cu statul de drept și drepturile omului reprezintă temelia UE și a modului nostru de viață.” a declarat șeful statului, conform Adevarul.