Infofinanciar > Lumea la zi > Chișinău va fi pentru o zi capitala valorilor europene. Moldovenii, chemați duminică pentru a-și exprima dorința de integrare
Lumea la zi

Chișinău va fi pentru o zi capitala valorilor europene. Moldovenii, chemați duminică pentru a-și exprima dorința de integrare

Republica Moldova
FOTO: Capital.ro

În Capitala Republicii Moldova se va desfășura la finalul acestei săptămâni o manifestație masivă prin care se vor promova valorile europene și pacea.  Sub genericul „Moldova Europeană”, mitingul se va consuma în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului cu scopul de a arăta lumii întregi că Republica Moldova este pregătită pentru a face parte din familia europeană.

Printre altele, adunarea are ca obiectiv influențarea mobilului de dezvoltare a țării și înlesnirea procesului de rupere a Moldovei din sfera de influență a Federației Ruse.

Aproximativ 70% din mărfurile Republicii Moldova ajung în UE

În condițiile în care aproximativ 70% dintre exporturile de marfă ale Republicii ajung pe piața comună din Uniunea Europeană, planul conducerii pro-europene este unul bine întemeiat și argumentat. Printre altele, blocul politic european este unul dintre partenerii principali care investesc în democratizarea, reformarea și modernizarea țării iar o mare parte din investiții sunt asigurate de statele membre ale Uniunii Europene. Totodată, printre cei mai mari contribuabili ai Moldovei provin din spațiul comunitar.

Însă, chiar și în aceste condiții provocările pe care le are de înfruntat administrația Sandu nu sunt puține, dat fiind faptul că țara este una preponderent rurală, patriarhală, conservatoare și nu în ultimul rând nostalgică.

Povara care stă pe umerii Maiei Sandu devine din ce în ce mai grea în contextul în care Moscova nu va renunța atât de ușor la eliberarea Chișinăului de sub jugul rusesc. În condițiile în care în Ucraina se trage cu muniție de război, Republica Moldova este supusă unui război hibrid, informațional, de manipulare unde, agenții Moscovei promovează, prin diferite canale, o agendă anti europeană, mai ales în zonele populate de vorbitorii de limbă rusă.

Transnistria principalul obstacol în drumul Moldovei spre UE

O altă piedică care va fi destul de greu de eliminat din drumul Republicii Moldova spre Europa constă în republica separatistă Transnistria, cunoscută de altfel ca fiind brațul industrial al fostei Republici Socialiste Moldovenești și care s-a opus sistematic independenței față de URSS.

În urma războiului din 1992, Moldova a pierdut controlul asupra regiunii, care, a devenit un soi de pseudostat, nerecunoscult la nivel internațional și, în mod ironic nici de Rusia, prin urmare Transnistria poate fi considerată o enclavă controlată de Kremlin. Întreaga administrație a Transnistriei folosește drept tipar modelul rusesc.

Populația de aproximativ 400.000 de suflete este conectată în totalitate la canalele de comunicare ale Moscovei, din păcate instituțiile media moldovenești nu ajung în republica separatistă Transnistria.

O altă regiune pro-rusă, dar ceva mai mică aflată, în interiorul teritoriului moldovean este Găgăuzia. Și în această regiune partidul lui Ilan Șor are un mare cuvânt de spus. Alegerile pentru guvernatorul autonomiei au fost câștigate de partidul amintit.

Partea plină a paharului în ceea ce privește regiunea Găgăuzia constă în faptul că autonomia regiunii este parte a sistemului constituțional și legislativ al țării, dar chiar și în aceste condiții, populația majoritară vorbitoare de rusă contestă integrarea Moldovei în structura europeană, potrivit euronews.ro.