Infofinanciar > Info > Iohannis, etalon pentru cei retrași din activitate. Cum vor fi recalculate pensiile
Info

Iohannis, etalon pentru cei retrași din activitate. Cum vor fi recalculate pensiile

iohannis, sursa foto europa.eu
sursa foto europa.eu

Subiectul pensiilor speciale este extrem de discutat în ultima perioadă, lucru care naște păreri contradictorii și situații tensionate.

Din acest motiv, un nou scandal are loc în coaliția de guvernare. În urma unei ședințe în care s-a discutat despre recalcularea pensiilor speciale ale românilor, o nouă divergență a luat amploare.

Nicio pensie nu depășește indemnizația președintelui Klaus Iohannis

Nu s-a ajuns la niciun rezultat în ceea ce privește pensiile speciale în cadrul conducerii. În urma acestui lucru, există un risc de pierdere a trei miliarde de euro din banii europeni.

În continuare, sunt discuții în coaliția de guvernare deoarece nu s-a ajuns la un consens. A fost realizat un grup de lucru care să gestioneze această problemă. O variantă în avans a concluziilor situației în cauză surprinde faptul că nu există o pensie specială care să depășească indemnizația președintelui Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis are un salariu în valoare de 25000 de lei. Conform datelor oferite de Casa Națională de Pensii, aceste pensii de serviciu ale corpului diplomatic sunt în medie, în valoare de 5800 de lei. Funcționarii parlamentari primesc o pensie în valoare de 5000 de lei. . Personalul aeronautic civil prezintă o pensie medie de 11.500 lei. Sunt însă probleme în ceea ce privește pensiile magistraților. Acolo, pensia medie este de 21.500 lei, iar salariul președintelui brut este de aproximativ 24.000 lei. Cea mai mare pensie încasată de un fost magistrat este de 41.000 lei.

În această situație, dacă s-ar fi aplicat principiul enunțat conform căruia pensiile speciale trebuie reduse pentru a nu depăși indemnizația președintelui, ar însemna aplicarea unei reduceri de 16.000 de lei.

Recalcularea pensiei pentru cetățenii români

Recalcularea pensiei poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare. Recalcularea pensiei este valabilă în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Așadar, în urma realizării oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Pentru recalcularea pensiei, persoanele trebuie să se prezinte la Casa de Pensii de care aparține și să depună o cerere, alături de o serie de documente. Documentele necesare în acest caz sunt: o cerere, cuponul de pensie, carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată și cartea/buletinul de identitate în original și copie. Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) se găsește formularul pentru cererea de recalculare a pensiei, care poate fi descărcat, printat și completat, conform Antena 3. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.