Infofinanciar > Info > Iohannis, anunț de ultimă oră de ziua rezerviștilor! Cu cât crește bugetul de apărare în 2023
Info

Iohannis, anunț de ultimă oră de ziua rezerviștilor! Cu cât crește bugetul de apărare în 2023

Klaus Iohannis - sursa foto - g4media.ro
Sursa foto - g4media.ro

Klaus Iohannis spune că, protecția și apărarea cetățenilor include și un alt fel de contribuție directă, de pildă cea a militarilor aflați în rezervă. Președintele României a spus acest lucru în mesajul pe care l-a adresat cu ocazia Zilei Rezervistului Militar.

Președintele României, potrivit Mediafax, spune :„ Ca în fiecare an, pe 31 mai, de Ziua Rezervismului Militar, ne manifestăm respectul și prețurirea față de femeile și bărbații care au slujit patria sub drapelul tricolor pe parcursul carierei militare, dar și față de cei care, în calitate de rezervisști voluntari, se pregătesc ca, la nevoie, să participe la apărarea țării noastre, în cadrul structurilor aparținând Armatei României. Este un bun prilej de a evidenția competența, spiritul de sacrificiu și profesionalismul tuturor acestor militari, care au contribuit la creșterea prestigiului Armatei, precum și al României în rândul aliaților și al partenerilor țării noastre.”.

Potrivit lui Klaus Iohannis, faptul că mediul de securitate s-a deteriorat în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina, a făcut ca adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a crește capacitatea de apărare a României să fie un lucru necesar.

Șeful statului afirmă că, în vederea acestei probleme, la Summitul NATO din luna martie, au fost adoptate decizii ferme pentru a consolida postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic al organizației politico-militare. Drept urmare, Klaus Iohannis spune că : „Acest fapt implică și constituirea unui grup de lucru al NATO în țara noastră, care, împreună cu alte trei asemenea structuri militare noi, constituie un demers care demonstrează coeziunea, solidaritatea și unitatea aliate.”.

Consolidarea capacității de apărare a României este o prioritate din punct de vedere strategic, lucru care a fost demonstrat și de alegerea de a spori cheltuielile pentru acest domeniu de la 2% din PIB, la 2,5% începând cu anul viitor.

Iohannis, respect profund pentru militarii in rezervă din România

Președintele României mai transmite și că : „Protecția și apărarea cetățenilor noștri include, totodată, și un alt fel de contribuție directă, cum este cea a militarilor rezerviști. Ei sunt puternic implicați în viața socială a diferitelor comunități locale, angajându-se cu spirit civic și competență în soluționarea diferitelor probleme de interes public cu care se confruntă acestea.”.

Potrivit lui Klaus Iohannis, asociațiile militarilor care sunt în rezervă și în retragere sunt prezente, în mod activ, în promovarea valorilor  naționale. Șeful de stat al României remarcă și faptul că există o consecvență cu care aceste cadre militare participă la educare civică a celor mai tinere generații, într-un spirit de devotament și de iubire față de țară.

În finalul discursului său, Klaud Iohannis ține să își manifeste din nou respectul pentru cadrele militare aflate în rezervă, conchinzând prin a spune că :„De aceea, dragi rezervişti militari, vă încurajez să rămâneți exemple de comportament responsabil și dedicat apărării semenilor! La mulți ani!”.