Infofinanciar > Info > Iohannis a participat la Gala Asociației Munipiciilor din România! Mesajul președintelui adresat primarilor prezenți la eveniment
Info

Iohannis a participat la Gala Asociației Munipiciilor din România! Mesajul președintelui adresat primarilor prezenți la eveniment

Klaus Iohannis, președintele României
FOTO:capital.ro

Invitat la Gala Asociației Municipiilor din România, președintele țării, Klaus Iohannis a ținut să transmită un mesaj tuturor primarilor prezenți la eveniment. Liderul de la Cotroceni a trasat direcțiile de acțiune pe care ar trebuie să le urmărească primarii.

Iohannis a reiterat principalele probleme pe care le are de înfruntat continentul european, bineînțeles că România nu face excepție. În aceste condiții, edilii sunt obligați să vină cu soluții cât mai precise pentru a gestiona resursele disponibile într-un mod cât mai eficient, aspect subliniat de Iohannis.

Președintele Iohannis a participat la Gala Asociației Municipiilor din România

Președintele statului a adăugat faptul că îndeplinirea obiectivelor trebuie făcută în concordanță cu valorile democratice, iar consultarea publică nu trebuie să lipsească din procesul decizional. De asemenea, acesta a ținut să sublinieze importanța evenimentului la care a participat, prin prisma faptului că „Ediția din acest an are o semnificație aparte, deoarece recunoaște performanțele administrației publice locale, prin premierea inițiativelor care au contribuit la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

În același timp, evenimentul le oferă membrilor Asociației Municipiilor din România oportunitatea de a împărtăși experiențe și bune practici și, totodată, motivația de a realiza cât mai multe proiecte necesare pentru dezvoltarea comunităților, în beneficiul cetățenilor”.

Klaus Iohannis a reamintit primarilor probleme pe care le au de rezolvat, economisirea energiei electrice fiind una dintre ele:

„ Creșterea prețurilor la energie și gaze, amplificată de războiul de la granițele noastre, este una dintre provocările majore ale acestei perioade. Guvernul a adoptat măsurile necesare pentru a proteja populația, dar este esențial ca dumneavoastră, primarii, să luați cele mai bune decizii pentru comunitățile locale pe care le administrați, inclusiv prin implementarea unor planuri de reducere a consumului de energie. Să fiți aproape de cetățeni, să îi ghidați și să îi sprijiniți atunci când au nevoie.”

„Reformele profunde pe care România și le-a asumat vor fi duse la bun sfârșit”

Valorile și principiile democratice nu aveam cum să lipsească din retorica președintelui român, la fel cum nici apelul la transparență sau onestitate nu putean fi omise de retorica folostă de președintele statului „ Este foarte important ca în îndeplinirea atribuțiilor dumneavoastră să rămâneți atașați valorilor democratice și să promovați constant participarea publică, dialogul între cetățean și autorități, astfel încât să fie consolidată încrederea în instituții, potrivit

Reformele profunde pe care România și le-a asumat vor fi duse la bun sfârșit dacă există un veritabil parteneriat între cetățeni și autorități, parteneriat care are la bază transparența și onestitatea”.

Nu în ultimul rând, Iohannis i-a încurajat pe edili să utilizeze toate resursele pe care le au la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență, totodată i-a încurajat să folosească instrumentele respective pentru a elimina inegalitățile existente„ Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) , al fondurilor europene de care dispunem pentru următorii ani, alături de cele guvernamentale, aveți șansa de a dezvolta comunitățile și de a reduce inegalitățile existente, cu impact pozitiv major asupra bunăstării cetățenilor.

Așadar, vă încurajez să continuați să folosiți toate aceste instrumente de finanțare care asigură punerea în practică a programelor și proiectelor care sunt în interesul oamenilor”.