Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis a promulgat legea plafonării prețurilor la energie electrică! Costul curentului de la 1 ianuarie 2023
Info

Klaus Iohannis a promulgat legea plafonării prețurilor la energie electrică! Costul curentului de la 1 ianuarie 2023

Președintele României, Klaus Iohannis
sursa foto: g4media.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea plafonării prețului la energie electrică. Astfel, s-a stabilit un preț maxim de 1,3 lei pe kWh la consumul de energie electrică, pentru toată lumea, indiferent de nivelul de consum. 

Klaus Iohannis a semnat decretul conform căruia se promulgă Legea pentru modificarea și completarea ordonanței de urgență care prevede măsurile pieței energetice și a gazelor naturale pentru perioada 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023, cât și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei. 

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 119 a fost adoptat de Camera Deputaților (117 voturi pentru, 75 împotrivă și 11 abțineri), în urma acceptării modificărilor aduse și cerute de către coaliția de guvernare, printre care li stabilirea plafonului de energie electrică la un preț maxim de 1,3lei/kWh pentru toți consumatorii, indiferent de consumul acestora. 

Ce prevede legea energiei electrice 

În primul rând, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 și 31 decembrie 2022 de către clienții casnici al căror consum mediu lunar din 2021 la locul de consum este cuprins între 0 și 100kWh, se aplică un plafon de 0,68 lei/kWh. Primul plafon include clienții care folosesc dispozitive și aparate medicale și cei care au în întreținere cel puțin 3 copii. 

Pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh pentru clienții care au avut consumul mediu lunar de anul trecut între 100,01 și 300 kWh se facturează maxim 0.80 lei/kWh. De asemenea, consumul de energie electrică ce depăşeşte 255 KWh/lună se poate factura cu maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 și 255 kWh. În cazul în care consumul lunar depășește 300/KWh acesta se va factura la prețul de 1,3 lei/kWh, conform Antena3.

Contractele de hedging vor fi supraimpozitate 

Unul dintre amendamentele proiectului de lege prevede ca entitățile cu care producătorii de energie electrică încheie contracte de hedging vor fi acum supraimpozitate. 

„Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro, precum si partenerii din contractele financiare de asigurare a riscurilor (contracte de hedging) ai producătorilor de energie electrică plătesc o contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică”, se arată în amendament.