Infofinanciar > Lumea la zi > Invitație pentru fermieri. Comisia Europeană îi cheamă să-și împărtășească experiențele
Lumea la zi

Invitație pentru fermieri. Comisia Europeană îi cheamă să-și împărtășească experiențele

Comisia Europeană Sursa foto PSnews
Sursa foto: arhiva companiei

Marți, 27 februarie, prin intermediul unui comunicat, reprezentanții Comisiei Europene au transmis o invitație pentru fermieri. Mai exact, aceștia sunt chemați să își împărtășească experiențele în legătură cu practicile comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente.

În acest fel, Comisia Europeană a lansat o invitație pentru fermieri, dar și pentru toți operatorii din lanțul de aprovizionare cu alimente. Ei își pot oferi părerile referitor la experiențele pe care le-au avut cu practicile comerciale neloiale.

Sondaj pentru fermieri

Există un sondaj care se adresează în mod specific fermierilor și micilor furnizori din Uniunea Europeană. Mai exact, este vorba despre cei care își desfășoară activitatea în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, în diverse etape ale producției și distribuției.

Sondajul, care se disponibil în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, se poate accesa online. Acest lucru se poate realiza până la data de 15 martie 2024. Cei care vor completa acest sondaj pot transmite dacă au avut de-a face, de curând, cu practici comerciale neloiale. De asemenea, aceștia mai pot indica și dacă legislația din acest moment îi protejează suficient de cumpărătorii mai puternici din punct de vedere economic.

Sarcini mai simple pentru fermieri

La data de 22 februarie a acestui an, Comisia a prezentat mai multe metode de simplificare pentru diminuarea sarcinii care le revine fermierilor din UE. Acum, Comisia muncește la acțiuni menite să îmbunătățească poziția fermierilor în cadrul lanțului alimentar. De asemenea, aceste acțiuni mai au și menirea de a ameliora lupta de combatere a practicilor comerciale neloiale.

Statelor membre ale Uniunii le vor fi prezentate, de către Comisie, în luna martie, mai multe acțiuni. Acestea ar putea aborda probleme precum transparenței pieței în cadrul lanțului valoric, aplicarea Directivei cu privire la practicile comerciale neloiale și asigurarea respectării acesteia. De asemenea, ar mai putea fi abordare și probleme precum costurile de producție sau un control mai omogen al normelor existente privind produsele agricole importate.

Rezolvarea problemelor

Acțiunile care vor fi prezentate de către Comisie vor lua în considerare rezultatele consultării specifice. Aceasta se va lansa în luna martie. Totodată, consultarea va mai permite și recunoașterea principalelor surse de îngrijorare.
De asemenea, prin intermediul consultării se vor mai putea și înțelege și factorii care afectează sarcina și complexitatea administrativă. În plus, Comisia îndeamnă toate părțile interesate să își transmită opiniile referitor la sarcina administrativă potențial legată de Directiva privind nitrații, transmite economedia.ro