Infofinanciar > Info > Studiu EY: Comportamentul economic al românilor. Pe ce vom cheltui banii în 2023
Info

Studiu EY: Comportamentul economic al românilor. Pe ce vom cheltui banii în 2023

Bani portofel, Sursă foto: Business Magazine
Sursă foto: Business Magazine

Un studiu realizat de EY România arată că, în 2022, majoritatea românilor au decis să cheltuiască mai puțini bani pe produsele alimentare și, în același timp, să-și reducă enonomiile și investițiile. Prin această cercetare, realizată la începutul lunii decembrie 2022, experții au urmărit să descopere percepția românilor în privința noului context economic, dar și schimbările (dacă s-au produs) care au intervenit în obiceiurile lor de consum.

De asemenea, întrebările sondajului au avut ca scop identificarea aspectelor care îi preocupă într-o mai mare măsură pe consumatorii români și atitudinea lor față de noile tendințe în plan social, precum sustenabilitatea.

Ce i-a mișcat pe români

Printre evenimentele politice și economice cele mai importante ale anului 2022 s-au regăsit: creșterea prețurilor la energie și combustibili (generată de începerea războiului ruso-ucrainean), efectele economice de după pandemie și încetinirea ritmului de creștere economică față de anii anteriori (2022 față de 2021), scriu cei de la Hotnews.

„Îngrijorările şi presiunile cauzate de pandemie au fost înlocuite în 2022 cu cele legate de războiul din Ucraina, ceea ce, inevitabil, a afectat comportamentul consumatorilor. Am văzut mai multe schimbări, între care: limitarea unor cheltuieli – precum cele alocate divertismentului, reducerea sumelor economisite şi a investițiilor sau a celor dedicate educației şi pregătirii profesionale”, a susținut Georgiana Iancu, coordonator al practicii de Impozite indirecte și liderul sectorului de Retail şi Produse de Consum, EY România.

Pe ce vom cheltui banii

Românii au decis să aloce, în primele 6 luni ale anului 2023, între 500 și 1.000 de lei pentru produse alimentare (74% dintre aceștia, faţă de 80% în 2021), economii și investiții (59%, faţă de 68% în 2021), educație și formare – 27% (faţă de 34% în 2021), se arată în sondajul EY.

Imediat după cele trei s-a clasat categoria „îmbrăcăminte și încălțăminte” (25% dintre români au cheltuit între 500 și 1000 de lei pentru acest tip de produse) și, ulterior, ce a divertismentui și relaxării (24%).

Cel mai puțin, românii vor opta să folosească o sumă cuprinsă în acest interval pentru igienă și îngrijire personală (14% dintre respondenți) și pentru sport (12%).

Ce influențează puterea de cumpărare a românilor

Potrivit sondajului realizat de EY România, puterea de cumpărare a românilor, în opinia lor, va fi afectată de creșterea galopantă a prețurilor (22% dintre respondenți), de creșterea prețurilor la energie electrică și gaz (19%) și stagnarea salariilor și creșterea inflației (18%).

Pe pozițiile următoare se situează creșterea costului produselor alimentare și a produselor de uz casnic esențiale (18%), instabilitatea economică a țării (11%) și fluctuația piețelor internaționale din cauza războiului din Ucraina (11%).

„Aşa cum relevă rezultatele sondajului EY, inflaţia record este, firesc, principala îngrijorare a românilor, motiv pentru care măririle salariale nu au fost percepute ca fiind suficiente pentru a echilibra efectele creşterii accelerate a preţurilor din mai multe segmente importante în materie de consum – alimente, energie, combustibil şi altele”, a mai spus Georgiana Iancu.

Ce s-a schimbat

În contextul economic actual, românii au decis să producă schimbări importante în ceea ce privește comportamentul de consum, pentru a face economii. Astfel, rezultatele sondajului relevă faptul că cei intervievați au renunțat la mesele în oraș, optând pentru petrecerea timpului liber mai degrabă acasă.

De altfel, 27% dintre români au declarat că au decis să-și gătească mai mult acasă, iar 22% au spus că petrec mai mult timp în propria locuință.

De asemenea, în anul 2022, 20% dintre cei chestionați au mărturisit că preferă să cumpere mai multe produse prin intermediul platformelor online, decât să meargă fizic în magazine pentru a le achiziționa (această variantă este preferată de 14%). Din acest raport, reiese faptul că, de la an la an, e-commerce-ul înregistrează o tendință de creștere.

Am devenit mai sustenabili

Rezultatele studiului EY arată că românii au devenit mai sustenabili în anul 2022. Astfel, în loc să circule cu vehiculul propriu, 19% dintre respondeți au mărturisit că au optat mai mult pentru transportul în comun sau bicicletă.

În privința produselor, 18% dintre români au declarat că au apelat la alternative sustenabile pentru produsele pe care le cumpărau în trecut.

Totodată, 18% au spus că achiziționează produse pe baza impactului pe care acestea îl au asupra mediului.

În cercetare mai sunt evidențiate persoanele care încearcă să folosească cât mai puțin mașina și zboară mai puțin cu avionul (16%) și cele care sunt preocupate de reducerea emisiilor de carbon (14%), care și fac eforturi în acest sens.

Însă, românii s-au plans că, atunci când au încercat să cumpere produse sustenabile, s-au lovit de prețuri ridicate la raft (19%) sau de marketingul înșelător (16%).

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.