Infofinanciar > Info > Investiții de peste 1 miliard de euro pentru dotarea școlilor. Anunțul Ministerului Educației
Info

Investiții de peste 1 miliard de euro pentru dotarea școlilor. Anunțul Ministerului Educației

parinti amenda impact.ro
sursa foto impact.ro

Sistemul de învățământ este extrem de important deoarece are rolul de a forma și educa generațiile ce vor ajunge în viitor parte din societate. Educația reprezintă un sector care descrie statutul de evoluție al unei țări. Mulți părinți, dar și elevi, se plâng de condițiile extrem de precare din cadrul școlilor. Instituțiile de învățământ din România nu au dotările, dar mai ales condițiile necesare pentru ca cei mici să aibă un loc prielnic dezvoltării.

Școlile din țară necesită investiții importante pentru a putea ajunge la nivelul altor instituții din diferite țări europene. Acest tip de investiții se afla și pe lista de cerințe ale profesorilor care au realizat proteste și greve generale, cu scopul de a aduce o schimbare la nivelul învățământului românesc. În această direcție, Ministerul Educației a anunțat implementarea unor investiții importante pentru școlile din țară.

Investiții de 1 miliard de euro

Școlile din România au nevoie de anumite condiții, dar și aparatură sau tehnologie, toate necesare în procesul de modernizare al învățământului de stat. Astfel, Ministerul Educației a venit cu un anunț ce îi va bucura pe mulți români, în special pe părinții celor mici. S-a anunțat un nou proiect de investiții ce are ca rol modernizarea și dotarea a mii de școli din sistemul de stat. Copiii vor avea mai multe beneficii prin intermediul școlii, dar și echipamente digitale sau laboratoare, pentru a facilita învățarea mai în profunzime, prin metode mai practice sau mai moderne.

Conform anunțului realizat de Ministerul Educației, miercuri, 31 mai, a fost finalizat procesul de evaluare a proiectelor depuse pentru obținerea finanțărilor. Astfel, unitățile de învățământ preuniversitare, dar și unități conexe, vor beneficia de finanțare. Palatele sau cluburile copiilor, cabinete de asistență psihopedagogică, dar și cluburile sportive vor beneficia de finanțare. Astfel, este vorba de 2.538 de proiecte destinate a 5.846 de unități de învățământ ce vor fi dotate și modernizate prin banii oferiți de stat, suma totală a inițiativei fiind  de 1 miliard de euro.

„Am finalizat procesul de evaluare a proiectelor depuse pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe (palatele și cluburile copiilor, cabinetele de asistență psihopedagogică, cluburile sportive). Vom finanța prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un număr total de 2.538 de proiecte, pentru 5.846 unități de învățământ beneficiare. Valoarea totală eligibilă fără TVA este de 1.024.237.402,96 de euro.” se prezintă în cadrul postării de Facebook a Ministerului Educației.

Investiții în învățământ 

Aceste finanțări provenite din cadrul PNRR, vor avea rolul de a moderniza și dota unitățile de învățământ. Astfel, sălile de clasă vor fi corespunzător dotate, iar prin intermediul unor laboratoare noi, elevii vor putea aprofunda materia și practic. Astfel, prin intermediul acestei investiții, școlile vor fi dotate cu laboratoare de științe și informatică, dotate cu materiale didactice, mobilier specific și echipamente digitale. Acestea vor fi amplasate în grădinițe și în unități specializate în învățământul primar, gimnazial, liceal și altele conexe. Prin investiție, se vor realiza ateliere de practică dotate cu materialele necesare și echipamente didactice. De asemenea, vor fi implementate cabinete școlare, pentru diferite discipline, săli ce vor fi dotate corespunzător, cu materiale didactice și echipamente digitale, conform Ziare.com .