Infofinanciar > Info > Investiție de 450 de milioane de lei la Brăila. Grupul ceh, Tesla, deschide o fabrică de baterii pentru stocarea energiei
Info

Investiție de 450 de milioane de lei la Brăila. Grupul ceh, Tesla, deschide o fabrică de baterii pentru stocarea energiei

Tesla Energy Storage Sursa foto InsideEVs
Sursa foto: InsideEVs

La Brăila se va deschide o fabrică de baterii care servesc la stocarea energiei de către compania Tesla Energy Storage. Investiția pentru acest proiect va ajunge la 450 de milioane de lei, aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, de la stat se va primi un ajutor de 200 de milioane de lei. Construirea acesteia va începe anul următor, și astfel, vor fi disponibile 200 de locuri de muncă.

Brăila, locul energiei verde

Oficialii companiei au transmis  faptul că locul în care se va face fabrica a fost ales pentru că îndeplinește mai multe condiții, printre care se numără de asemenea dezvoltări pe energia verde, potrivit spotmedia.ro.

„Am ales acest loc (Brăila) cu multă grijă pentru că îndeplinea mai multe criterii: proximitatea faţă de portul Constanţa, zona liberă, profilul industrial al zonei şi dez­voltările semnificative pe zona de energie verde“, a transmis Dusan Lichardus. Acesta este cofondator și președinte al consiliului de administrație al grupului Tesla din Cehia.

„Județul Brăila are un potențial de producere a energiei din resurse regenerabile relativ ridicat, care este exploatat într-o foarte mică măsură în prezent”, conform unui document intitulat „Strategia de dezvoltare a județului Brăila în perioada 2021-2027”. În acesta se arată faptul că „în ceea ce privește energia fotovoltaică, potențialul județului, măsurat în intensitatea radiației solare, variază între 1.100 și 1.300 kWh/an, unul scăzut în context național (valorile maxime sunt de circa 1700kWh/ an în zona Dobrogea-Bărăgan), dar suficient pentru a asigura o rentabilitate ridicată a parcurilor fotovoltaice. În ceea ce privește energia eoliană, județul Brăila se încadrează în zonele cu potențial eolian ce poate fi utilizat în mod rentabil, unde viteza anuală a vântului se situează în jurul a 6m/s. Vitezele medii anuale sunt mici la Brăila (între 1,5 și 3,1 m/s) și mai mari în vestul județului (între 2,4 și 5,3 m/s)”.

Produsul principal va fi reprezentat de sisteme de stocare a energiei pentru consumatorii industrial, dar și pentru proiectele care vizează energia solară și eoliană.

Ce este Tesla Energy Storage?

Tesla Energy Storage face parte din grupul ceh TESLA, producător de echipamente energetice. Principala operațiune a grupului este fabrica Tesla din orațul Liptovsky Hradok. Aici, sunt produse sisteme de stocare de energie bazate pe baterii, dar și alte tipuri de echipamente energetice, de telecomunicații și IT.

În anul 2007, compania a contestat solicitarea societăți lui Elon Musk, Tesla Motors de înregistrare a mărcii „Tesla” în Uniunea Europeană. Această dispută s-a terminat trei ani mai târziu, într-un mod pașnic, printr-un „acord de coexistență”.