Infofinanciar > Info > În Brăila ca-n San Francisco. Când va fi gata podul de peste Dunăre și în ce stadiu se află acum
Info

În Brăila ca-n San Francisco. Când va fi gata podul de peste Dunăre și în ce stadiu se află acum

Pod Brăila - sursa foto - economica.net
Sursa foto - economica.net

Podul de peste Dunăre de la Brăila ar trebui să fie inaugurat până la sfârșitul anului 2022. În prezent, constructorul lucrează la montarea ansamblului grinzilor de susținere, la acest moment fiind asamblate peste jumătate din totalul de piese. Astfel, tablierul poate fi terminat într-un termen de două luni.

CNAIR spune că în prezent se lucrează la construcția drumurilor de legătură. Deja sunt în proces de construcție următoarele lucruri: sensurile giratorii, pasajul peste calea ferată, stația de taxare, viaductele de intrare la malurile Jilia și Brăila dar și girația de la kilometrul 8, mai precis conexiunea cu drumul de legătuă Smârdan-Măcin, conform Hotnews.

Construit în România dar cu dimensiuni de America

În total, există 86 de piese de tablier metalic, fiecare segment cântârind 250 de tone în medie. Ele au fost realizate de șantierul naval din Brăila, VARD, constructorii reușind să sudeze și să ridice două segemnte pe parcursul unei zile.

Se lucrează și la drumurile de acces care vor fi necesare pentru a se deschide circulația, asocierea italo-japoneză Astaldi-IHI Infrastructure System se ocupă de acest lucru.

Podul suspendat va avea o lungime de 1.974 de metri, deschiderea centrală fiind de 1.120 de metri. Dimensiunile sunt comparabile cu podul din San Francisco, Golden Gate, care are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere de tip central de 1.280 de metri.

Ce dimensiune are acest pod și cât costă realizarea lui

Drumurile, adăugând și podul, au o lungime totală de 23,4 kilometri și sunt formate din două secțiuni. Prima este drumul principal Brăila-Jilia care va avea o lungime de 19.095 kilometri, o să aibă două benzi de circulație pe sens, zonă mediană, acostament, zonă de parapete și benzi de încadrare. A doua secțiune este drumul de legătură cu DN22 Smârdan-Măcin. Acesta o să aibă o lungime de 4,238 km și va avea o bandă de circulație pe sens. Acest drum urmează să înceapă de la kilometrul 7+940 al drumului principal, intersectându-se cu DN22 Smârdan-Măcin.

Valoarea podului va fi de 1,99 miliarde de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pe data de 15.01.2018 și lucrările au început în luna decembrie a anului 2018. Termenele de finalizare sunt: pentru pod anul 2022, iar pentru drumuri 2023. În prezent, este realizat 63% din tot proiectul.

După ce Sorin Grindeanu a realizat o vizită la șantierul podului și s-a declarat nemulțumit de stadiul lucrărilor și de viteza cu care ele se realizează, aceste lucruri s-au remediat, ritmul lucrării fiind intensificat. Drept dovadă, conform Adevărul, acesta a declarat pe 20 mai că: „Faţă de acum câteva luni, lucrurile au înaintat destul de bine, dar nu foarte bine, ca să fiu cât se poate de corect. Până acum trebuiau ridicate toate cele 86 de tabliere. S-au ridicat mai puţin de jumătate. Deci sunt un pic în întârziere şi vor trebui să recupereze acest timp.”. Ministrul Transporturilor spune și că este optimist acum și că acea întârziere o să fie recuperată.