Infofinanciar > Lumea la zi > Se poate întoarce Trump la Casa Albă? Analiza unui psiholog de top cu privire la sănătatea sa mentală
Lumea la zi

Se poate întoarce Trump la Casa Albă? Analiza unui psiholog de top cu privire la sănătatea sa mentală

Trump nu stă bine cu sănătatea mentală
Sursa foto: Arhiva companiei

Oricine le-a rostit primul, sfaturile atribuite de obicei lui Dale Carnegie sunt cunoscute încă din anii 1940. ,,Când viața îți dă lămâi, fă limonadă.” Și nimeni nu practică acest lucru mai mult astăzi decât Donald Trump.

El se plânge că este asaltat de atâtea procese și le denunță ca făcând parte dintr-o ,,vânătoare de vrăjitoare”, dar Trump profită de fapt din plin de procesele sale. El transformă fiecare apariție în instanță într-o oportunitate de a vorbi cu mass-media – chiar dacă rareori spune ceva nou și, uneori, ceea ce spune nu are niciun sens.

Trump nu stă bine cu sănătatea mentală

În afara unei săli de judecată din New York săptămâna trecută, de exemplu, Trump a declarat sumbru: ,,Nu putem avea alegeri în mijlocul unui sezon politic. Tocmai am avut Super Marțea și am avut deja o marți după marți”.

După această bolboroseală, majoritatea reporterilor au dat din cap ca și cum ar fi spus. ,,Iată-l din nou, vorbind pur și simplu aiurea. Dar asta e doar Trump fiind Trump”.

Dar, după ce l-am auzit pe Trump denunțând faptul că are ,,alegeri în mijlocul unui sezon politic” (când altfel ai alegeri?). Pe lângă faptul că și-a confundat adversarul său din alegerile primare, Nikki Haley, cu fosta președintă a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi (D-Calif.). A afirmat în mai multe rânduri că a candidat împotriva lui Barack Obama. Nu a lui Joe Biden, m-am întrebat dacă era doar confuz sau ar putea fi vorba de altceva. Să fie oare Trump în pierdere, din punct de vedere mental?

Pentru răspunsuri, la podcastul ,,Bill Press Pod”, am apelat la unul dintre cei mai importanți psihologi americani. Dr. John Gartner, care a fost profesor de psihiatrie la Johns Hopkins Medical Center timp de 28 de ani. Împreună cu alți 36 de psihiatri și profesioniști în domeniul sănătății mintale, a contribuit la cartea bestseller din 2017, ,,The Dangerous Case of Donald Trump”. Am fost șocat de analiza profesională a lui Dr. Gartner.

În primul rând, l-am întrebat pe Gartner dacă percepe vreo diferență între capacitatea cognitivă a lui Joe Biden și a lui Donald Trump. Absolut, a răspuns el. ,,Este ca și cum ai compara mere cu portocale stricate.Nu este doar un caz de doi bărbați bătrâni aproximativ de aceeași vârstă.

Biden îmbătrânește. Trump se demențează

Amândoi prezintă semne de diminuare a acuității minții, a subliniat Gartner. Există o diferență uriașă între cei doi, a spus el. Nu ar fi putut fi mai clar: ,,Biden îmbătrânește. Trump se demențează”. Ca profesionist în domeniul sănătății mintale, Gartner l-a observat pe Trump de ani de zile.

,,Ai observat  vreo diminuare a acuității mentale?”, l-am întrebat.

,,Complet”, a răspuns el.

Când a scris prima dată despre Trump în 2017, Gartner vorbea despre exemple intermitente de prăbușire mentală.

,,Acum el se înrăutățește. Nu poate trece printr-un întreg miting fără să se dezvăluie. Aceasta este o boală progresivă. Va continua să se înrăutățească. Și dacă este ca majoritatea pacienților la un moment dat, el va cădea literalmente de pe stâncă și va fi complet incapacitat”.

,,Crezi că este aproape de margine?” l-am întrebat. Și aici este unde Gartner m-a șocat.

,,Sunt sigur că dacă va fi reales”, a spus Gartner, ,,va deveni cognitiv incapacitat. Nu există nicio modalitate în ritmul de deteriorare pe care îl arată că poate trece prin încă patru ani fără să cadă de pe stâncă”.

Woah! Un psiholog de top spune că Donald Trump va fi ,,cognitiv incapacitat” în mai puțin de patru ani. Poate că Nikki Haley avea dreptate când a cerut teste de competență mentală pentru candidații cu vârsta peste 75 de ani. Cu siguranță, americanii ar trebui să știe dacă un candidat este probabil să moară de cancer în următorii patru ani. Merită,  să știe dacă un candidat este probabil să cadă de pe stâncă mentală”, conform the hill.com.