Infofinanciar > Lumea la zi > Efectele interdicției Rusiei la exporturile de combustibil. Cine va fi cel mai afectat?
Lumea la zi

Efectele interdicției Rusiei la exporturile de combustibil. Cine va fi cel mai afectat?

exporturile-combustibil
Sursă foto: Economedia

Rusia a anunțat pe 21 septembrie că a interzis temporar exporturile de combustibil către toate statele ex-sovietice. Decizia vine ca răspuns la penuria internă și va perturba comerțul mondial. Care a trebuit deja să se adapteze la sancțiunile occidentale asupra exporturilor de petrol din Rusia.

Rusia a atenuat o parte din restricții la 25 septembrie. Kremlinul a anunțat că va permite exporturile de combustibil pentru anumite nave și de motorină cu conținut ridicat de sulf.

Dar analiștii spun că importatorii vor trebui în continuare să găsească vânzători alternativi. Cel puțin până când Rusia își va putea reface propriile stocuri. Moscova a încercat să tempereze penuria de motorină și benzină în ultimele luni. Dar a apelat la reducerea exporturilor pentru a preveni o criză a carburanților. Care ar putea fi incomodă pentru Kremlin, în contextul apropiatelor alegerile prezidențiale din martie.

Cât va dura interdicția la exporturile de combustibil

Interzicerea motorinei va avea cel mai mare impact. Și asta pentru că Rusia este principalul exportator mondial de combustibil pe cale maritimă. Chiar mai mare decât Statele Unite. Rusia a expediat în medie 1,07 milioane de barili pe zi (bpd) de motorină de la începutul anului până la 25 septembrie. Ceea ce reprezintă peste 13,1% din totalul comerțului maritim cu motorină.

Rusia a declarat că exporturile vor fi reluate după ce își va stabiliza piața internă. Dar nu a oferit un termen precis. Analiștii au declarat că interdicția asupra motorinei ar putea dura până la două săptămâni înainte ca Rusia să își refacă stocurile și să reia exporturile.

Așteptările privind durata interdicției asupra benzinei variază. JP Morgan estimează că ar putea dura câteva săptămâni până la încheierea sezonului de recoltare. FGE Energy susține însă că refacerea stocurilor de benzină ale Rusiei ar putea dura până la două luni.

Cine va fi cel mai afectat

Uniunea Europeană a interzis importurile de combustibil rusesc din cauza invaziei Moscovei în Ucraina. Ca urmare, Rusia a deviat exporturile de motorină și alți combustibili cu destinația Europa. Acum clienții Moscovei sunt Brazilia, Turcia, mai multe țări din Africa de Nord și de Vest și statele din Golf din Orientul Mijlociu.

Statele din Golf, care au propriile rafinării importante, reexportă combustibilul. Interdicția impusă de Rusia va schimba din nou aceste fluxuri. Livrările de motorină din porturile rusești către Brazilia au ajuns la aproximativ 4 milioane de tone metrice . Comparativ cu 74.000 de tone în tot anul. Combustibilul rusesc a înlocuit importurile de motorină din Brazilia din Statele Unite. O interdicție prelungită a Rusiei asupra exporturilor de motorină ar putea forța Brazilia să înlocuiască până la 400.000 de tone de combustibil pe lună.

Turcia a fost principala destinație pentru livrările de motorină din porturile rusești după embargoul UE. Acestea au totalizat aproximativ 7 milioane de tone de la începutul acestui an. Dar Turcia va putea în continuare să cumpere motorină rusească cu conținut ridicat de sulf.

Se așteaptă ca statele africane să apeleze la livrări de motorină și motorină expediate din Orientul Mijlociu, India și Turcia. Importatorii din America Latină se vor îndrepta probabil către Coasta Golfului SUA și Orientul Mijlociu.

Europa se resimte

De la interzicerea importurilor de combustibil rusesc, Europa a căutat furnizori din alte părți, inclusiv din Orientul Mijlociu. Concurența pentru aceste livrări va crește acum din cauza interdicției impuse de Rusia. Ceea ce va avea un impact în lanț asupra Europei.

În consecință, comercianții au declarat că se așteaptă ca rafinăriile din Asia de Nord-Est, din China și Coreea de Sud, să crească exporturile de motorină către Europa, conform Reuters.