Infofinanciar > Info > Infofinanciar întreabă: Câte ore dorm românii pe noapte?
Info

Infofinanciar întreabă: Câte ore dorm românii pe noapte?

somn sursa infosan
Credit imagine: Infosan

În cadrul unui reportaj realizat de Sorina Benga şi Irina Balcu, s-a urmărit răspunsul la întrebarea „Câte ore dorm românii pe noapte?”. Reportajul a fost realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, care se sărbătorește anual, în data de 16 martie. Această zi a fost celebrată prima oară în 2008.

Principalul rol al acestui eveniment este de conștientizare a importanței pe care somnul o joacă în sănătatea fiecărui om. Lipsa unui număr suficient de ore dormind liniștit poate să ducă la afecțiuni cardiace. Astfel, nesomnul a fost asociat cu arteroscleroza, adică depunerile de plăci pe arterele cardiace, care duc în timp la alte comorbidități. Infarctul este una dintre ele. De asemenea, cercetătorii ne avertizează că lipsa de odihnă duce în timp la disfuncții cognitive și o reducere efectivă a speranței de viață.

În România, statisticile sunt dramatice. Conform unui studiu efectuat de Huawei în 2020, 59% dintre români sunt nemulțumiți de durata și calitatea somnului lor. De asemenea, 68% își doresc să folosească noile tehnologii pentru a dormi mai mult și mai odihnitor. Industria aplicațiilor de monitorizare a somnului și smartwatch-urilor a explodat din acest motiv.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Infofinanciar (@inf

Sindromul de epuizare, pericolul din umbră

În afara problemelor de sănătate pe care românii le riscă pe termen lung, există o suferință care-i poate afecta mult mai curând. Este vorba despre sindromul de epuizare, care survine după perioade prelungite de supramuncă și lipsă de satisfacție în fața programului încărcat până la refuz. Altfel spus, efectele sunt deopotrivă fizice și emoționale.

„Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii. 35% dintre oameni simt că nu dorm suficient, fiind afectaţi atât fizic şi psihic, însă rata celor care caută ajutor profesional este încă mică, în condiţiile în care cele mai multe tulburări de somn sunt prevenibile sau tratabile”, a avertizat prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu. Aceasta este Președintele Secțiunii de Somnologie a Secietății Române de Pneumologie.

Reputatul somnolog a atras de asemenea atenția asupra cercului vicios care poate apărea. Astfel, lipsa somnului poate duce la epuizare, iar sindromul epuizării duce la rândul său la insomnii: „Sindromul de epuizare are drept consecinţă o calitate proastă a somnului. (…) Mai mult de o treime – până la 45-50% la anumite categorii cu risc – din persoane pot avea tulburări ale somnului. Tulburări de somn sunt prezente şi la copii. Aceste lucruri, intervenindu-se precoce, pot avea un răspuns extrem de benefic asupra vieţii acestor pacienţi cu tulburări de somn”.

Cum să obții ce e mai bun din somnul de noapte

Urmând câteva recomandări, poți avea un somn cel puțin la fel de bun ca al câtorva dintre românii chestionați. Un prim pas este să reduci consumul de cafea, după ora 16 evitând-o cu desăvârșire. De asemenea, este de ajutor să bei cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi, ceea ce te va și ajuta să-ți reglezi temperatura corpului. Altfel spus, apa este esențială pentru a ține departe orice fel de disconfort.

La fel de important este să faci regulat mișcare. Dar atenție, a face sport cu puțin timp înainte de culcare te va energiza excesiv. Încearcă să ai activitate fizică cu cel puțin 2-3 ore înainte de momentul pe care-l consideri ideal pentru somn. Și ține minte: pentru un adult, somnul ideal se întinde între 7 și 9 ore. Dacă depășești această durată, s-ar putea să te trezești mai obosit decât te-ai culcat.