Infofinanciar > Lumea la zi > Biden dăunează grav Americii! Inflația indusă de Bidenomics  a crescut costul de trai foarte mult
Lumea la zi

Biden dăunează grav Americii! Inflația indusă de Bidenomics  a crescut costul de trai foarte mult

joe biden, președintele statelor unite ale americii (sursă foto: commondreams.org)
sursă foto: commondreams.org

În mijlocul campaniei Președintelui Biden de a promova „Bidenomics” în rândul alegătorilor americani, Vicepreședinta Kamala Harris a făcut o mărturisire curioasă.

Vorbind despre costurile unei avorturi, deci nu despre Bidenomics, ea a declarat că majoritatea americanilor sunt la doar 400 de dolari distanță de faliment în cazul unor cheltuieli neașteptate.

O perspectivă asupra realității economice din SUA

Desigur, așa cum se întâmplă cu majoritatea afirmațiilor dramatice legate de economie din Casa Albă, realitatea nu era tocmai adevărată.

Totuși, trebuie să-i acordăm credit pentru că a adus în discuție o contranarațiune pe care administrația Biden alege în mod altfel să o ignore.

Realitatea este că familiile americane se află în dificultate, o dificultate profundă, mult mai semnificativă decât orice reinterpretare a Bidenomics ar putea ascunde.

Punctul lui Harris se bazează pe un sondaj recent al Morning Consult, care a constatat că în al treilea trimestru al acestui an, doar 46% dintre americani ar putea acoperi o cheltuială neașteptată de 400 de dolari fără să intre în datorii.

Aceasta nu înseamnă că sunt la doar 400 de dolari distanță de faliment, dar totuși este foarte grav.

Acest lucru arată cum cheltuieli obișnuite, precum o reparație neprevăzută la mașină sau o factură medicală, îi determină pe mulți americani să intre în datorii, într-un moment în care ratele dobânzilor sunt alarmant de ridicate.

Raportul Paycheck-to-Paycheck al Lending Club din iunie confirmă sondajul Morning Consult. A constatat că majoritatea americanilor (54%) trăiau de la o leafă la alta.

Acest lucru include 53% dintre consumatorii care câștigă între 50.000 și 100.000 de dolari pe an.

Deci, această problemă se extinde mult dincolo de familiile cu venituri mai mici, deși cu siguranță te afectează mai puternic cu cât ai mai puțin.

Americanii au primit o sumă semnificativă de bani de la guvern în timpul pandemiei. De fapt, când Biden a preluat funcția, americanii aveau 2,3 trilioane de dolari economii personale.

Sumă a crescut la 5,7 trilioane de dolari

Această sumă a crescut la 5,7 trilioane de dolari în urma ironic denumitului ,,Plan de Salvare American” din martie 2021, lansat de Biden.

Dar până în iunie a acestui an, adică la doar 27 de luni distanță, economiile personale au scăzut cu aproape 5 trilioane de dolari, ajungând la o sumă mult diminuată de 862 de miliarde de dolari.

În continuare, nu doar americani cu venituri mai mici și-au văzut economiile diminuate.

Conform unei analize Bloomberg, gospodăriile medii din clasa de mijloc au pierdut peste 33.000 de dolari din avere reală în ultimul an.

Situația este atât de gravă încât americanii chiar își epuizează economiile din conturile lor 401(k) pentru a acoperi cheltuielile.

Inflația indusă de Bidenomics  a crescut costul de trai foarte mult

În al doilea trimestru 2023, 36% mai mulți angajați au folosit economiile de pensie pentru a face față nevoilor, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Deci, unde s-a dus tot acel bani? Ei bine, poate ați observat că inflația indusă de Bidenomics  a crescut costul de trai foarte mult. Să ne uităm la aceasta în termeni de dolari, așa cum majoritatea americanilor experimentează inflația.

Biroul de Statistică Muncii publică în fiecare lună Indicele Prețurilor de Consum (CPI), o măsură comună a inflației. CPI ia un coș de bunuri și servicii frecvent achiziționate și le prețuiește lunar.

În ianuarie 2021, când Biden a preluat funcția, acest coș costa aproximativ 261,50 dolari. În iulie a acestui an, același coș costa 305,70 dolari.

Acesta este o creștere imensă de 16,9% în doar doi ani și jumătate. Este și mai mare decât creșterea CPI pentru orice mandat prezidențial complet de patru ani din anii ’80 și Bidenomics mai are încă 16 luni de parcurs.

Exacerbând problema, creșterea salariilor nu a reușit să țină pasul cu inflația – crescând doar cu 13% de la preluarea funcției de către Biden.

Când trăiești de la o leafă la alta, așa cum fac cei mai mulți americani, o astfel de discrepanță doare, conform foxnews.com.