Infofinanciar > Lumea la zi > Inflația le dă bătăi de cap și americanilor. Aproape de maximul din ultimii 40 de ani
Lumea la zi

Inflația le dă bătăi de cap și americanilor. Aproape de maximul din ultimii 40 de ani

inflatie-dolari-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Biroul de Statistică a Muncii din Statele Unite ale Americii a raportat în aprilie o inflație de 8,3%, peste prognoza Dow Jones care era de 8,1%. Deși creşterea preţurilor a încetinut uşor faţă de martie, se află aproape de cel mai înalt nivel, atins în vara lui 1982.

Potrivit CNBC, creşterea de la lună la lună a preţurilor de consum este mai mare decât aşteptările, de 0,3% pentru indicele general, faţă de estimarea de 0,2%, şi o creştere de 0,6% pentru indicele core, faţă de estimarea unui avans de 0,4%.

Oficialii americani se tem că nivelul ridicat al inflației amenință expansiunea economică. Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, indicele de bază a crescut cu 6,2%, faţă de aşteptările de 6%, reducând considerabil speranțele că martie a fost luna de vârf a inflației.

Oficialii Rezervei Federale au majorat de 2 ori rata dobânzii

Deși salariile medii pe oră au crescut cu 5,5% în ultimul an, salariile reale au suferit o scădere cu 2,6 procente. Salariile reale ajustate pentru inflaţie au scăzut cu 0,1% în termeni lunari, în ciuda unei creşteri nominale de 0,3% a salariului mediu orar.

Inflaţia este cea mai mare ameninţare pentru redresarea din pandemia de Covid, în condiţiile în care economia americană a înregistrat în 2021 cea mai mare creştere din 1984.

Ea se simte în mai multe domenii ale economiei americane. Pe lângă problemele globale în ceea ce privește creșterea prețului carburanților la pompă sau a produselor alimentare, cetățenii Statelor Unite ale Americii se confruntă cu creșteri de prețuri și la locuințe sau în industria auto.

Ca și în cazul României, răspunsul autorităților americane este creșterea ratei dobânzii. Oficialii Rezervei Federale au făcut două majorări ale ratei dobânzii în acest an şi au promis mai multe creşteri, până când inflaţia va încetini la obiectivul de 2% al băncii centrale.

Reamintim că și țara noastră se confruntă cu un record în ceea ce privește scăderea puterii de cumpărare, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%.