Infofinanciar > Lumea la zi > Inflația din zona euro scade în mod neașteptat. Dobânda s-ar putea reduce
Lumea la zi

Inflația din zona euro scade în mod neașteptat. Dobânda s-ar putea reduce

Inflația din zona euro scade în mod neașteptat
sursa foto: pexel.com

Inflația în zona euro a scăzut neașteptat în luna trecută. A consolidat argumentul pentru ca Banca Centrală Europeană să înceapă să reducă costurile de împrumut de la niveluri record înalte.

Creșterea prețurilor de consum în cele 20 de țări care folosesc moneda euro a încetinit la 2,4% în martie față de 2,6% în luna anterioară, contrar așteptărilor pentru o rată stabilă, pe fondul scăderii prețurilor la alimente, energie și bunuri industriale.

Inflația din zona euro scade în mod neașteptat

Inflația de bază, urmărită îndeaproape de BCE pentru a evalua durabilitatea presiunilor asupra prețurilor, a scăzut între timp la 2,9% de la 3,1%. Sub așteptările de 3,0%, conform datelor Eurostat, agenția de statistică a UE. Singura preocupare potențială pentru BCE este că inflația la servicii a rămas constantă la 4,0% de câteva luni acum. Sugerează că, creșterea relativ rapidă a salariilor menține prețurile în sector sub presiune constantă.

Inflația a urmat un trend constant descendent de mai mult de un an. A scăzut mai rapid începând cu toamna trecută decât mulți anticipaseră. Schimbând discuția despre cât de curând și cât de rapid BCE va reduce majorările record ale ratei. Săptămâna viitoare se vor întâlni, se așteaptă ca banca centrală să recunoască perspectiva îmbunătățită. Dar decidenții politici probabil nu vor reduce ratele imediat. Indicând în mod repetat luna iunie drept următoarea întâlnire crucială pentru stabilirea politicii.

Se așteaptă ca inflația să revină la ținta sa de 2% anul viitor

De aceea, investitorii văd aproape nicio șansă de tăiere pe 11 aprilie. Au inclus complet o mișcare pentru iunie, urmată de încă două sau trei pași mai târziu în acest an. BCE a fost precaută în a începe să ușureze politica. Se așteaptă ca inflația să revină la ținta sa de 2% anul viitor, chiar dacă unii prognozatori privați adoptă o abordare mai benignă, proiectând rata principală în jur de 2% până în această toamnă.

BCE a spus că trebuie să vadă date esențiale privind salariile din prima parte a anului înainte să se simtă confortabilă cu ușurarea politicii. Unii decidenți politici se tem și că mutarea prea departe înainte ca Rezerva Federală să înceapă să reducă ratele ar putea fi contraproductivă, deoarece o tăiere ar slăbi euro și ar crește inflația importată.

Salariile au crescut relativ rapid în ultimele trimestre, dar ritmul de creștere încetinește și lucrătorii își recuperează încet puterea de cumpărare reală pierdută în mai mulți ani de inflație rapidă. Totuși, șomajul se menține la un minim istoric de 6,5%.

Prețurile gazului nu au crescut

Deși prețurile petrolului au crescut constant începând cu începutul anului, prețurile cruciale ale gazului natural rămân scăzute după un iarnă neobișnuit de blândă. Indică riscuri ușoare, dar totuși gestionabile, din partea costurilor cu energia în lunile următoare.

Între timp, decidenții politici dornici argumentează că creșterea economică este acum excepțional de slabă, deoarece zona euro se află în apropierea unei recesiuni de șase trimestre acum. Aceasta slăbește puterea de stabilire a prețurilor corporative. Astfel, ușurează presiunile asupra prețurilor, astfel încât BCE poate să-și permită să reducă frânele. Mai ales că prețurile mai mici ale mărfurilor ajută și la dezinfecție.

Deși BCE este departe de a se fi decis cât de mult ar putea scădea ratele, majoritatea par să fie de acord că rata de depozit, acum la 4%, va restricționa creșterea cel puțin până când va ajunge la 3%, așa că tăierile inițiale sunt mai mult despre ușurarea restricțiilor decât despre furnizarea de stimulente, conform reuters.com.