Info

Inflația din România și-a atins vârful! Cu cât ar urma să scadă indicele în 2023

Monede
Sursă foto: Playtech

Macroeconomistul Laurian Lungu a susținut că întreaga economie a lumii se află în prezent într-o zonă incertă, marcată de creșterea succesivă a ratelor dobânzilor. Expertul a mai subliniat faptul că rata inflației din țara noastră, de 16%, a atins o zonă de vârf, în timp ce estimările Băncii Naționale a României (BNR) pentru 2023 arată o scădere a acestui indice la 11%.

În discursul său, analistul financiar a mai dezvăluit și care este ținta inflației pe care ar trebui să o atingă țara noastră în următorii ani.

„Există o incertitudine ridicată în întreaga economie a lumii, iar aici sunt două opinii, una care spune că băncile centrale cresc prea abrupt rata dobânzii, iar alta care spune că nu trebuie să creștem în continuare pentru că există pericolul ca inflația să se ancoreze”, a susținut expertul financiar.

Care este ținta inflației

Lungu a mai precizat că ținta inflației este de a scădea la 2,5%, însă până la atingerea acestui obiectiv ar putea dura ani de zile.

„O veste bună este că inflația a atins o zonă de vârf, în 2023 proiecția BNR este de 11%, pornind de la 16%”, a mai spus economistul în cadrul emisiunii Income de la Antena 3 CNN.

În discursul său, Laurian Lungu a vorbit și despre ultima creștere a ratei dobânzilor de 0,25%.

„Băncile centrale cresc rata dobânzii, dar inflația se află pe o pantă descendentă pentru a atinge acel punct de inflexiune unde rata dobânzii ideală ar trebui să fie puțin peste rata inflației”, a conchis expertul.

Inflația va scădea din martie

Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a susținut că rata inflației din România ar urma să scadă „vizibil” începând din luna martie. Oficialul a mai anunțat că obiectivul Guvernului condus de premierul Nicolae Ciucă este acela de a aduce inflația la o singură cifră până la finalul anului 2023.

„Din perspectiva inflaţiei cred că începând cu luna martie o să avem o scădere mai vizibilă a inflaţiei, e reducere graduală. Am văzut că BNR-ul este optimist în perspectiva abordării inflaţiei cu o singură cifră, respectiv trimestrul trei ceea ce ne-am propus ca şi Guvern este ca până la finalul anului 2023 inflaţia să aibă o singură cifră.

Trebuie să acţionăm permament. Nu poţi să spui că ceea ce ai făcut este suficient. Trebuie să acţionezi în totală adaptare pentru că, de exemplu, în februarie vedem care este efectul embargoului asupra petrolului rusesc, să vedem dacă avem un şoc în ceea ce priveşte preţurile de ofertă din zona de livrare cu amănuntul a combustibilului. Vom lua atunci o decizie dacă sunt elemente de intervenţie”, a susținut ministrul Finanțelor, scrie Economedia.

Ce măsuri pregătește Guvernul

De asemenea, în discursul său, Câciu a oferit detalii despre politica pe care o va adopta Executivul pentru a atinge această țintă.

„Inflaţia creşte mai repede decât scade şi e bine să fii atent atunci când începe să crească sau să intervii mai rapid pentru că atunci când scade temperarea ei este una care e de mai lungă durată. Măsuri am luat şi cea mai importantă măsură este aceasta cu reglementarea preţurilor la energie pe o perioadă de doi ani.

Acest lucru va permite să nu se mai transmită în preţurile bunurilor şi serviciilor componenta de utilităţi sau de preţuri administrate. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă şi în partea de combustibil şi în zona de producţie alimentară pentru că trebuie să reducem dependenţa de importuri”, a mai spus Adrian Câciu.