Infofinanciar > Info > Industria alimentară din România în contextul inflaționist al anului 2023. Consumăm mai puțin, dar prețurile tot cresc
Info

Industria alimentară din România în contextul inflaționist al anului 2023. Consumăm mai puțin, dar prețurile tot cresc

cosul de cumparaturi libertatea.ro
FOTO: Libertatea.ro

Industria alimentară încă resimte efectele crizei din anul 2022, în primul trimestru al acestui an, vânzările au continuat să scadă și s-au încadrat în același tipar al al anului trecut.

Principalele ramuri care au fost afectate de criza pornită din 2022 sunt vânzările de carne proaspătă, brânza și produsele din lactate la care se adaugă uleiul și legumele conservate, potrivit analizei efectuată de Ziarul Financiar cu sprijinul companiei de cercetare Nielsen IQ.

Industria alimentară încă simte efectele crizei din 2022

Obiectivul cercetării are ca scop cartografierea industriei alimentare în materie de unități de producție, situația exporturilor și importurilor produselor agroalimentare. Sunt luați în calcul indicatori precum comerțul modern (reprezentat cu precădere de lanțurile de hipermarketuri  supermarketuri sau discounteri) cât și cel tradițional reprezentat de magazinele ceva mai mici de tipul grocery shops.

Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România subliniază faptul că diminuarea puterii de cumpărare a românilor a modificat atât comportamentul de cumpărare a românilor precum și consistența coșului de cumpărături.

„Per total, creşte valoarea co­şului de cum­părături, dar scade conţinutul lui. Lu­mea este din ce în ce mai chibzuită. Oame­nii au învăţat din pandemie cum să-şi ges­tio­neze re­sur­sele finan­ci­a­re, cum să pui scut de protecţie şi să cheltui doar cât ai nevo­ie. După pandemie a venit războ­iul, care a adus creşteri de preţuri la zahăr, ulei etc. şi apoi iar s-a activat scutul de pro­tecţie. Nu mai aruncăm cu ba­nii ca acum 3-4 ani, suntem mai chibzuiţi şi s-au scumpit toate, peste rata inflaţiei“, a punctat proprietarul lanțului de magazine Paco Supermarkets Feliciu Paraschiv. Acesta adăugă faptul că tot mai mulți români au preferat untura de porc în detrimentul uleiului, fapt ce a generat o scădere a vânzărilor în acest sector.

Produsle care s-au scumpit cel mai mult în 2023

Deși, anul trecut s-a înregistrat o diminuare a vânzărilor cu 6%, pe fondul majorării prețurilor cu aproape 45%, comercianții care au vândut ulei au înregistrat un avans al vânzărilor de 35%, potrivit datelor furnizate de NielsenIq. În privința consumului de carne de porc, s-a înregistrat o scădere începând cu anul 2022 care s-a resimțit și în primul trimestru al acestui an, principalul motiv constă în faptul că românii aleg să consume mai puțină carne de porc, compensând deficitul cu produse de calitate superioară.

Piața produselor din lactate nu face excepție, și în acest sector s-a înregistrat un declin de 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea consumului s-a accentuat în primele trei luni ale acestui an, în contextul în care volumele de anul trecut s-au redus cu doar 3% procente față de 2021.  În lunile ianuarie, februarie și martie am plătit mai mult cu 37% pentru produsele amintite, față de aceeași perioadă a anului trecut, în special pentru iaurt, smântână sau chefir.

În raportul anual al Agroserv Măriuță se constată faptul că laptele proaspăt a scăzut în volum cu 3% în 2022, untul cu 9,5%, iaurtul a consemnat o scădere de 6,5% în timp ce smântâna a scăzut cu 7%. Cu aceste date, autoritățile au fost nevoie să demareze o serie de negocieri cu principalii jucători din industria laptelui, pentru ca prețul final de la raft să scadă cu 20%, în condițiile în care, în mai puțin de 12 luni acest bun de bază s-a scumpit cu 50%.

În luna martie rata inflației a scăzut la 14,5% de la 15,5% cât a fost în luna precedentă. La capitolul alimente, datele Institutului Național de Statistică a indicat faptul că cele mai mari creșteri au fost consemnate în dreptul zahărului, cu 60% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, la care se adaugă untul, cu o creștere de 38%, urmat de cartofi cu 36%, ouă, lapte, brânză și margarină, toate s-au majorat cu peste 30 de procente față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit ediției tipărită a Ziarului Financiar din 28.04.2023.